Банкеръ Daily

"Тренд"

Всеки пети българин смята, че Бил Гейтс стои зад пандемията от COVID-19

Всеки пети българин смята, че чрез ваксината против коронавируса ще се поставят чипове в хората, с цел контрол над тях. Над една пета от българите са на мнение, че Бил Гейтс стои зад пандемията. Над два милиона и триста хиляди българи са съгласни с твърдението, че коронавирусът е изкуствено създадена болест.

Това сочат резултатите от изследване на агенция "Тренд" след приключването на извънредното положение и отпускането на противоепидемичните мерки. То е проведено по поръчка на в. "24 часа" и е сред 1008 пълнолетни българи.

76% от анкетираните са на мнение, че България се е справила с овладяването на епидемията. Едва 10%  са на противоположното мнение.

2/3 от анкетираните декларират, че са се върнали напълно към нормалния си начин на живот след отпускането на мерките. 

"До голяма степен можем да считаме, че в съзнанието на българите, извънредното положение и мерките около него са по-скоро отминал период", допълват от "Тренд".

В проучването този месец екипът на „Тренд“ е заложил и специален блок въпроси, касаещи добили популярност в последните месеци конспиративни теории. Една от тях е около темата за навлизането на 5G технологията, за която над една трета от анкетираните смятат, че е опасна. Традиционно, по всички теми, хората с висше образование са по-информирани спрямо тези с по-нисък образователен статус. Въпреки това, сред висшистите делът на смятащите 5G за опасна, е най-висок – 44% спрямо 16%, които не я считат за опасна.

 

 

 

Всеки десети пък е съгласен с твърдението, че коронавирусът се разпространява чрез 5G технологията. 41% не са склонни да се съгласят с това твърдение.

40% са мислещите, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на Земята. Живеещите в малките градове и селата в по-голяма степен са съгласни с това твърдение, докато в столицата в най-малка степен. Над 1 милион са скептично мислещите, които смятат, че коронавирусът не съществува и че е световна измама. Над половината 56% не се съгласяват с това твърдение.

Всеки пети (22%) българин смята, че чрез ваксината против коронавируса ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях. Приблизително същият дял (21%) са смятащите, че Бил Гейтс стои зад пандемията от коронавирус, за да контролира хората през чипове, които ще бъдат поставяни заедно с ваксината. 39% не са съгласни с това твърдение, а голям дял от 40% не могат да преценят или изкажат мнение.

Конспиративните теории винаги са намирали широка социална база, когато са обвързани и с фармацевтичната индустрия. Отново регистрираме висок дял (43%) на смятащите, че коронавирусът е изкуствено създадена болест с цел фармацевтични компании да печелят. Малко над една четвърт (26%) са несъгласните с това твърдение. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във