Банкеръ Daily

Общество и политика

Всеки от коалиционните партньори може да има вицепремиер

Очакванията на "Продължаваме Промяната" са в рамките на следващата седмица да има правителство. Това обяви съпредседателят на партията Асен Василев. Все още обаче не е достигнато до подписването на коалиционно споразумение, което може да стане към края на следващата седмица, уточни той. Все още се уточнява структурата на Министерския съвет. А идеята е всеки от коалиционните партньори да има вицепремиер. Василев ще е предложението на ПП за финансов министър.

"Надявам се утре към края на деня да имаме текст, който да можем да обсъдим с различните партийни лидери. В понеделник или вторник да започнат процесите по доуточняване на всички текстове и придвижването им към партийните органи за получаване на мандат за подписване на коалиционно споразумение", каза съпредседателят на ПП пред NOVA. Той коментира и броя на министерствата. Все още не е ясно дали ще има такова за държавните дружества: "Има различни предложения, идеята е министерствата да са с едно или с две повече, като някои от министерствата се разделят. Едно от тях е за електронното управление. То ще дръпне структури от различни ведомства." Уточнение от Василев дойде и за министрите в кабинета: "Това все още се обсъжда в зависимост от структурата. Ще бъде горе-долу пропорционално на гласовете, които партиите имат в парламента."

Министерствата, на които от "Продължаваме Промяната" държат и за които са предложили да са водещи са тези на финансите, на вътрешните работи, на икономиката, за което смятат, че имат голям експертен потенциал. "Има министерства, в които нашият експертен потенциал е по-малък, а част от коалиционните партньори имат доста повече експерти в съответната област", каза още Асен Василев. Той потвърди, че Бойко Рашков ще бъде номинацията на ПП за силов министър, а Николай Денков за министър на образованието. Не даде обаче категорично потвърждение, че Николай Събев и Стефан Янев ще влязат в състава на Министерския съвет.

"В момента структурираме правителство с четиригодишна програма с идеята то наистина да направи промените, които се необходими на страната и да избягаме от политическите кризи", посочи съпредседателят на ПП и изтъкна, че България има нужда от стабилност. Той обясни защо преговорите, в които се обсъждат имената на министрите, не са публични: "Не мисля, че е коректно да се казва този човек е добър, а онзи - не и публично да се обсъждат силните и слабите му страни."

Facebook logo
Бъдете с нас и във