Банкеръ Daily

Радан Кънев

Всеки опит за вождизъм вдясно ще даде лош резултат

Много е тежка задачата на политическото лидерство, особено в тези вечни процеси на събиране и разделяне в българското дясно-център, реформаторско, демократично. Вижте само колко термина се използват! И всеки, използвайки своя си термин, има нещо предвид. Дори това показва колко е сложно. Натрупани са недоверие, противоречия, в немалко случаи и лични омрази, колкото и да е нередно това да бъде фактор в политическия процес. Има и емоции, има и естествени идеологически разминавания в цялото това пространство, които не са малко. По тази причина задачата на лидерите е много тежка, почти непосилна. Това заяви зам.-председателят на Нова република пред в.БАНКЕРЪ. Повод за коментара са идеите за обединение на десницата. 

"Не смятам, че е добре аз, който съм бил в тази роля, сега да се бъркам и да анализирам пред медиите. Помагам с каквото мога, искам това обединение да се случи. Същевременно си давам сметка (надявам се всички да си даваме сметка), че коалиция, съюз между ДСБ заедно с партньорите ни от "Нова република" и "Да, България", евентуално с техните партньори, с които се явиха на последните избори, е необходимо, но недостатъчно условие за консолидация на дясно-център извън ГЕРБ. И съответно за представяне пред обществото на една силна дясна алтернатива извън ГЕРБ. Много е важно - като първа стъпка, защото ние заедно – ДСБ, колегите, които бяха като представители на Гражданския съвет в парламента, кандидатът ни за президент Трайчо Трайков, цялата общност, която наричаме "Нова република", и, от друга страна, общността, която събра около себе си г-н Христо Иванов - даваме опозиционния облик на това явление. По тази причина е важно, че вече две от партиите от бившия Реформаторски блок – и ДБГ, и БЗНС, влизат в тази опозиционна реторика. Това означава, че групирането на "Да, България" и ДСБ дава своя резултат. Става ясно,  че единство е възможно само в опозиция на режима на Борисов", обясни Кънев.

Той коментира и опитът на новия лидер на ДБГ Димитър Делчев за антиГЕРБ коалиция. Делчев ризовава структурите на десните партии по места да създават реформаторски общности за демокрация (РОД). 

"Сигурен съм, че и други ще се опитват. Процесът е във фаза на прекипяване, на бушуване. И това е нормално. Всеки търси своята роля и своето място. Пак искам да кажа - много положително е осъзнаването, че подобно обединение е необходимо и може да бъде единствено опозиционно на това управление, което ни предлага ГЕРБ и което не се различава нито от идеите, нито от практиките на българските комунисти през годините. На второ място - идеята, представена от ДБГ на техния Национален съвет, звучи умно, тя не е куха. Остава да бъде, първо, искрена. И второ, да не се опитват да я промотират, да я представят пред обществото, пък и пред тези местни структури като партиен проект на ДБГ, защото това няма как да обедини хората. Всеки опит за вождизъм на процеси ще доведе до обратна реакция, и то не само от ДСБ и "Да, България", но и в рамките на самия Реформаторски блок, където достатъчно добре познаваме вътрешните напрежения. Хубаво е да има такава цел - десните активи, и партиите, и гражданските сдружения, и отделните индивиди, които искат да се противопоставят на модела, да бъдат обединени на терен. Това е хубава идея. Страх ме е от твърде шумното й рекламиране по националните медии да не я предотврати", каза още Радан Кънев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във