Банкеръ Daily

Общество и политика

Всеки ден през 2018-а 74 българи са емигрирали в Германия

Средно 74 българи, 79 хървати и 180 румънци дневно са емигрирали в Германия през миналата година. В крайна сметка населението страната надхвърли през 2018 г. 83 млн. души, според данните на германската статистическа служба, изнесени от ДПА .

По-голямата част от новодошлите са от Европейския съюз - 202 хил. души. От тях най-много са от Румъния (68 хил.), Хърватия (29 хил.), България (27 хил.) и Полша (20 хил.). Общият брой на българите се е увеличил с близо 8.7% в сравнение с този за 2017-а, когато те са били 310 хил. души.

В последните няколко години обаче най-видимо се задълбочава проблемът за Хърватия. С население от около 4.1 млн. души тя търси изход от масовата емиграция на жители в трудоспособна възраст, недоволни от бавния напредък след присъединяването към Европейския съюз.

Спадащата безработица в най-голямата европейска икономика.доведе до глад за кадри на трудовия пазар. Над милион позиции трябва да бъдат запълнени според работодателите, за да се премахнат спънките пред икономическия растеж. Застаряването и ниската раждаемост също предполагат работната сила на Германия да се свие в следващите няколко десетилетия. Компаниите имат нужда от мигранти, но това се отнася и за държавата, която иска с осигуровките им да помогне за финансирането на пенсионната система. Догодина се очаква допълнителна либерализация на германския трудов пазар за трети страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във