Банкеръ Daily

Акад. Николай Денков:

Всеки ден изскачат по няколко деца с положителна проба за COVID

Осигурени са тестове и до края на другата седмица. Непрекъснато се увеличава бройката на децата, които се връщат в клас. Това заяви образователният министър акад. Николай Денков пред БТВ. 

Той разкри, че след въвеждането на тестовете за учениците от 1 до 4 клас всеки ден изскачат по няколко деца с положителни проби за коронавирус.

"Понякога са пет-шест, а понякога три. Идеята е, ако се появи такова дете, то да бъде изведено, за да не заразява останалите", посочи акад. Денков.

Просветният министър съобщи още, че близо 50% от учителите в страната вече са ваксинирани, а има и голяма част, които са преболедували COVID-19.

По отношение на вчерашната заповед министър Николай Денков разясни, че проблемът произтича от това, че в България няма за всички ученици достатъчно бройки от т.нар. щадящи тестове

"За една седмица ни трябват около 1,4 млн. такива теста за тестване два пъти седмично. До момента ние сме получили около 1 млн. теста и затова като приоритет продължаваме да захранваме децата от 1 до 4 клас", обясни акад. Денков.

По думите му тестове няма да се правят там, където над 50% от учениците имат "зелени сертификати" и допълни, че около 7% са ваксинираните ученици в съответната възрастова група.

Относно университетите образователният министър каза, че някои от висшите учебни заведения от няколко седмици са в присъствено обучение, но напомни, че университетите имат академична автономия, което предполага и по-голяма свобода за разлика от училищата.

Акад. Денков подчерта, че е изключително важно да видим как ще се развие епидемията през февруари и март, за да се прецени по какъв начин ще завърши учебната година и как би могла да започне новата.

Междувременно от МОН информираха, че тестовете за COVID-19, които гарантират присъственото обучение на учениците от 1 до 4 клас в цялата страна, са осигурени до 3 декември.

През последните дни регионалните управления на образованието получиха общо 310 200 теста със слюнка. Заедно с новото количество общо разпределените тестове от началото на кампанията до момента стават 1 076 200.

Над 1 млн. тестове на седмица са необходими, за да се възстанови присъственото обучение на всички ученици в цялата страна. В момента в склада на БЧК в с. Лозен край София са налични 114 300 теста.

Междувременно част от учениците от 5 до 12 клас в 102 общини вече се върнаха на училище, като се редуват по график през седмица. Причината е, че там заболяемостта е между 250 и 500 на 100 000 души.

При ротация децата над 5 клас не се изследват за COVID-19, тъй като в училище остават само половината от учениците, за които не са осигурени тестове. Малките ученици не се включват в графика за ротация, а продължават да учат в клас с тестване.

От вчера е възможно също възстановяване на присъственото обучение за по-големите ученици със "зелен сертификат", когато те са повече от половината в съответната паралелка.

Признават се валидни документи за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест – антигенен или PCR. Частните училища получиха възможност да закупуват тестове със собствени средства, за да върнат в клас по-големите си ученици, докато чакат доставки на безплатни тестове от държавата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във