Банкеръ Daily

Общество и политика

Все така мудно се издават документи за български произход

S 250 8a3e9195 b4dd 420f a612 42db32e76399

Политическа партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) остро протестира срещу бавния и неефективен начин за издаване на удостоверения за български произход на нашите сънародници в чужбина. В приемната на партията пристигали десетки сигнали за мудно и формално отношение към кандидатите, желаещи българско гражданство.

Структурата, на която е поверена тази стратегическа задача – Държавната агенция за българите в чужбина, в състав от двадесетина държавни служители, включително скъпоплатени председател, заместник-председател, главен секретар, юрисконсулт - очевидно не се справя с поверената й от обществото задача. Данъкоплатците биват заблуждавани, че тази агенция върши работа и има отношение към българите в чужбина.

След арестите в ДАБЧ в края на октомври 2018 г., нещата не само, че не се подобряват, но проблемите се задълбочават и все по-трудно се обработват документи. Всеки ден пред сградата на агенцията се наблюдават опашки от чакащи хора, чиито документи се обработват мудно, неадекватно и непрофесионално. Битката с корупцията очевидно не дала като резултат гъвкава и добре работеща администрация, се казва в позицията на партия МИР.

"Българските исторически общности и българите в чужбина не трябва да са "обект на ухажване" от страна на политиците само по избори, те трябва да бъдат приоритет за управляващите. Все по-наложително е правителството да поеме отговорност за неглижирането на проблема с ДАБЧ и да даде отговори за корупционния модел при издаването на документи за българско гражданство", посочи председателят на партията Симеон Славчев. Според него, ако мълчанието се приема за знак на съгласие, то тогава правителството индиректно застава зад създадената практика, който иска българско гражданство - първо да плати!

Сред приоритетните цели на ПП МИР е приобщаване и включване на българските граждани – временно или постоянно пребиваващи зад граница - към държавния и обществено-политическия живот в България. "За всички нас е важно провеждането на последователна образователна политика на българската държава за всички нива на образованието на българските граждани и българите от историческите български общности в чужбина. Нужно е да се развие механизма за подпомагане на нашите религиозни храмове и национални общности в чужбина", се казва още в позицията на партията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във