Банкеръ Daily

Общество и политика

Все повече столичани плащат данъците си онлай

Две трети от постъпленията на местни данъци и такси в бюджета на София през тази година са платени от столичани по електронен път, съобщиха от дирекция "Общински приходи".

Софиянци се издължават към хазната, като ползват различните онлайн възможности, предоставяни от Столична община – по банков път (221 млн. лв. или 54,4% от приходите), чрез финансови посредници (73,5 млн. лв. или 18,08%) или през интернет портала на СО (5,9 млн. лв. или 1,47%).

На каса в районните данъчни отдели в София са внесени 105,8 млн. лв., което е 26% от постъпленията в бюджета до момента.

За сравнение, през същия период на 2019 година – от 1 януари до средата на август на каса са били внесени 30,6% от всички приходи. Тогава през портала на Столична община са платени 0,9% от постъпленията или 3,7 млн. лв.

Общо постъпленията от местни данъци и такси в бюджета през тази година са 406,5 млн. лв.

Ако задълженията към местната хазна се плащат на части, крайният срок за данък сгради и МПС е 31 октомври. За такса смет втората вноска трябва да се плати до 30 септември, а третата – до 30 ноември.

Първите вноски на местните си данъци и такси т.г. трябваше да се платят до 30 юни. Ако това не е направено, върху тях вече се трупат съответните лихви по закон.

Електронният адрес, на който софиянци могат да извършват проверки и плащания на местни данъци и такси, е:

https://szp.sofia.bg/OnlineReportWSClient/pages/login.js 

За да ползвате тази електронна услуга, ви е необходимо да сте си издали един от изброените кодове:

• ПИН код, издаден от отделите „Общински приходи“ на Столична община;

• ПИК код, издаден от НАП;

• валиден електронен подпис (само за физически лица).

Facebook logo
Бъдете с нас и във