Банкеръ Daily

Общество и политика

Все повече млади хора искат да станат учители

През тази година вече е налице ръст на желаещите да се включат в педагогическото образование при студентите. Информацията е от педагогическите факултети в страната. Това обяви днес министърът на образованието  Красимир Вълчев преди началото на дискусия, посветена на бъдещето на учителската професия у нас.

 По-изявена е тази тенденция при професионално направление „Педагогика“ и с по-малък ръст при професионално направление „Педагогика на обучението по…“, допълни министър Вълчев. Той съобщи, че от началото на следващата академична година обучението в професионално направление „Педагогика на обучението по…“ ще стане безплатно за студентите като се финансират техните семестриални такси.

Това са само част от мерките, които се предприемат с цел кадровото обезпечаване на образователната система с нови попълнения. Подготвя се и корпус от учители, които да преподават в по-отдалечени и трудни райони. Те ще бъдат стимулирани допълнително, обяви министър Вълчев. За целта МОН развива национална електронна карта, която трябва даде най-точна представа за районите с най-голям недостиг на кадри. До края на годината ще е налична информация за педагозите, които не упражняват професията, както и за завършващите педагогически специалности. Те ще отбелязват своите предпочитания къде да започнат да преподават, а в системата ще е налична информацията и за свободните места в сектора.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във