Банкеръ Daily

Общество и политика

Все повече българи паркират по плажовете

Зачестиха случаите по българското Черноморие, в които джипове и други тежкотоварни автомобили навлизат на територията на плажа и паркират върху дюните. Последният скандален случай е на плаж „Перла“, където джип закъса в пясъка на самия бряг и се наложи да бъде изтеглен с подемна техника. Подобни действия пречат на почивката на летовниците и оказват негативно влияние върху туристическия сезон.

Областният управител на област Варна Стоян Пасев заяви пред БНТ, че сигналите за нарушаване на закона по плажовете гражданите не ги пускат към тях, а в телевизиите. Затова той апелира към всички, които открият такива нередности, да пускат сигнали до общината и областната управа.

"Тази година има повече сигнали. Правомощията на областната управа срещу нарушителите достигат да направят констативен протокол. Ако имат пълномощно от министъра на туризма, може да бъдат глобени по Закона за туризма, другият вариант е по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие или да направят акт по ЗУТ, каза областният управител на Варна.

Увеличат се и случаите, в които летовници разпъват своите палатки върху дюните и нощуват върху защитени зони в нарушение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във