Банкеръ Daily

Общество и политика

Все по-вероятно е да има нов кабинет, обяви Нинова

Отчитайки какво свършихме дотук, все по- вероятно ми се струва, че ще има редовен кабинет. Разбира се, не на всяка цена, както знаете остават още важни решения – за състава на Министерския съвет и формата за подкрепа, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в събота преди началото на празненствата на Бузлуджа по случай 130-годишния юбилей от създаването на партията.

Нинова заяви, че познава предложения от "Има такъв народ" кандидат-премиер Пламен Николов покрай консултациите за съставяне на правителство.

"Той беше част от преговорния екип на ИТН в частта образование. Там показа компетентност и диалогичност в тази сфера, разбира се това не е достатъчно, затова ние във вторник ще го поканим на общо събрание на парламентарната група и на нашите коалиционни партньори. Искаме да го изслушаме и да получим гаранции, че това, за което се договорихме по време на преговорите за политики, ще бъде изпълнявано следващия“, уточни Корнелия Нинова.

"Демократична България": Това не е много сериозно

От другия потенциален партньор в управляващо мнозинство - "Демократична България", гледат по-резервирано към предложението на Пламен Николов. 

"Абсурдно е да разбираме за кандидата за премиер на ИТН по време на връчването на мандата от президента. Абсурдно е да няма подробна програма, под която да могат да се разпишат хората, представляващи тази партия, абсурдно е председателят на ИТН да не влиза в преговори с председателите на останалите партии", каза депутатът от ДБ Борислав Сандов. 

Той посочи, че е много рано да кажат дали ще подкрепят номинацията на Пламен Николов. Според Сандов идеята е не да се подкрепи човек, а идея, структура, програма на правителство.

"Не е много сериозно да се представя кандидат за премиер в последния момент, още повече когато броят на депутатите, с който го предлагаш, е около една четвърт от Народното събрание и следователно е задължително да се търси подкрепа от други политически субекти. Надявам се, че структурата и състава на Министерски съвет ще бъде обект на обсъждане и преговори предварително“, каза още Сандов пред bTV.

От "Изправи се" чакат имена на министри

Депутатът от "Изправи се, ние идваме" Арман Бабикян смята, че правителство може да бъде съставено само с първия мандат, получен от "Има такъв народ", а "всичко надолу е обречено".

Счупи ли се доверието, вече е много трудно, уточни Бабикян. Той не познава предложения за премиер Пламен Николов, но харесва номинацията заради комбинацията между наука и бизнес, като се вижда в биографията му.

"Никога не е било споменавано името му. Очаквам да научим кабинета не пак по телевизията. Подкрепа без да е представен кабинет, е все едно да видите булката чак пред олтара", каза още Арман Бабикян.

Facebook logo
Бъдете с нас и във