Банкеръ Daily

Общество и политика

Все по-близо до предсрочни избори

Все повече анализатори и представители на политическите сили се обединяват около мнението, че страната се насочва към предсрочни парламентарни избори след отказа на Слави Трифонов и "Има такъв народ" да съставят правителство в рамките на 45-ия парламент.

Според бившия шеф на парламента проф. Огнян Гердижков е възможно той да събере мнозинство, но неговото желание е да има 240 депутати, което обаче няма да му се получи. Герджиков е на мнение, че служебният кабинет е много вероятен, но от гледна точка на интересите на държавата това не е най-доброто решение.

Бившия служебен премиер смята, че БСП няма да може да състави правителство, ако президентът им връчи третия мандат. По думите му новите избори няма да доведат до нещо съществено. Патриотичните организации могат отново да преминат бариерата, не изключва и партията на Васил Божков да го направи. Всичко това няма да доведе до някакви сериозни изменения, обясни проф. Герджиков.

Социологът Първан Симеонов обаче твърди, че при предсрочни парламентарни избори ще има изненади. 

"Слави Трифонов и ДБ ще имат повече гласове. Тук започват големите въпросителни - дали "Изправи се! Мутри вън!" ще влезе, какво ще стане с БСП. След едни нови избори много задръжки ще паднат, защото партиите ще кажат - няма да ходим на следващи избори", категоричен е той.

Колегата му Андрей Райчев посочва, че ГЕРБ и БСП по един начин виждат бъдещите избори, а Слави Трифонов - по друг.

"За ГЕРБ и БСП е важно да запазят, ако може малко да нараснат, би било голям успех, докато Трифонов вижда нещата по друг начин - при едни свободни избори, организирани по правила и така нататък, и с цялата му слава на втори, нещо, което никой не вярваше, той се надява да нарасне. Той едва ли мисли за щети и за пазене на резултата, обратното - иска втори мач, на който ако на първия е завършил 1:1, сега да бие с 3:1", смята  Райчев.

Той коментира, че Слави Трифонов е направил два хода две в едно - първият ход е разумен, а не хазартен - отказ от участие във властта. Антоанета Стефанова е символична част - той не я предлага за премиер, а я предлага за "като че ли премиер", тя символизира степента на радикалност на промяната, която той си представя - каза още социологът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във