Банкеръ Daily

Общество и политика

Все още няма увеличение на заплатите на медицинските сестри

Медицинските сестри алармират, че увеличенията на работните им заплати все още не са факт. От Министерството на здравеопазването обещаха това да се случи през май, след като медицинските специалисти излязоха на протест пред сградата на правителството. Обяснението сега е, че се налага нов срок, в който обещанието ще бъде изпълнено.

По думите на Мая Илиева, която бе един от лидерите на протестите, това се дължи на факта, че здравното министерство не може да финансира търговски дружества. "Единственият начин е да се финансират клиничните пътеки и така се надяват на благоволението на работодателите да ги разпределят както трябва. Оказва се, че доста от тях не са взели предвид това нещо, тъй като сумата, която получават от клинични пътеки, не отива за увеличение на заплатата на сестрите", посочи тя пред Bulgaria ON AIR.

От съсловието са категорични, че ще продължат да се борят за исканията си, а именно минимална стартова заплата, равна на две минимални трудови възнаграждения, отмяна на търговските дружества и учредяване на отделна съсловна организация, която да отстоява правата им. Според Илиева няма контрол. Сестрите искат въвеждане на стандарти, при които да се работи, за да има нормални условия и възнаграждения за труда им. Тя е на мнение, че ресорният министърът трябва да си влезе в ролята, а не да абдикира. Нужно е той да намери начинът, по който да контролира ръководителите на лечебните заведения. Включително и на частните, тъй като те се финансират с публични средства, категорична е организаторката на протестите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във