Банкеръ Daily

Буяр Османи:

Все още няма решение по отворените въпроси със София

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи заяви, че все още няма решение по отворените въпроси, което да е приемливо и за България, и за Република Северна Македония. 

В София Османи потвърди, че преговорите продължават и призова историческите въпроси да бъдат оставени на ресорната комисия от двете държави. 

На въпрос дали Скопие има готовност да впише българите в конституцията си преди свалянето на ветото Османи отговори:

"Смятам, че имаме идеален шанс сега да постигнем решение, което ще е гаранция ще забърза процеса. Сега не е време да чакаме с месеци и години. Tрябва да се вземат решения сега, доколкото сме отговорни към региона и към бъдещето. Абсолютно РСМ смята, че това трябва да го направим и ще го направим, но трябва да се има предвид важността на момента да се вземат съответните решения". 

Войната в Украйна и разпределението на ваксините срещу COVID - това са само две от темите, които показват колко важни са сътрудничеството и общият европейски път - с това послание еврокомисарят Оливер Вархеи дойде у нас на форума "ЕС среща Балканите" три седмици след последното си посещение, като темата отново са споровете между България и Република Северна Македония.

"Не мога да скрия факта, че съм изключително разочарован, че все още обсъждаме този въпрос, защото мислех, че сме го решили преди две години. Сега той отново е на масата", каза той.

Междувременно министърът на външните работи Теодора Генчовска потвърди, че София остана на позицията, че българите първо трябва да бъдат вписани в конституцията, след това да бъде вдигнато ветото над Скопие.

"Това е условие, което е залегнало в декларацията на Народното събрание и в решенията на Консултативния съвет по национална сигурност. Така че за нас е условие, което трябва да бъде изпълнено", посочи тя.

Евродепутатът Илхан Кючюк обаче призова за повече гъвкавост.

"Според мен най-реалистичното е, ако се отмени ветото, т.е. България даде зелена светлина за първата междуправителствена конференция между периода на първата междуправителствена конференция и отварянето на първата глава, да се потърси вариант за вписването българите като конституиращ елемент", изтъкна той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във