Банкеръ Weekly

Общество и политика

ВСЕ ОЩЕ НЯМА КОЙ ДА ОБУЗДАЕ ИНСТИТУЦИЯТА НА МИНИСТЪР БОНЕВ

Г-н Татарчев, тъй като на 26 август и министър Бонев не беше сигурен имало ли е ваше телефонно обаждане за прекратяване на проверката в офисите на Мултигруп, нека да изясним въпроса.


- Аз смятам, че никой не е постановил прекратяване на проверката. Няма такова нещо. Длъжен съм да ви кажа, т.нар. проверка на Бартекс АД е възложена с постановление на Главна прокуратура още на 26 януари 1998 година. Възложена е на НСБОП, но въпреки задължението й по закон досега не сме получили никаква информация за тази проверка.


Вчера (бел. ред. 26 август) се е извършило едно безобразие, тъй като е направен опит да се извърши едно процесуално следствено действие, т.е. претърсване без разрешение на прокуратурата. Подобно действие съгласно Наказателно-процесуалния кодекс може да стане само с решение на съда или на прокурора. Има разрешение от 26 август 1998 г. на отдел Следствен при Главна прокуратура по повод на писмо от същата дата с искане за проверка. По повод на това искане Главна прокуратура е дала разрешение да се извърши проверка на исканите и търсените документи, като се поканят длъжностните лица от проверяваните обекти да ги представят. И при представянето им да се състави документ за доброволно предаване. Не е дадено разрешение за претърсване, нито за обиск. Освен това писмото на Главна прокуратура от 26 август е адресирано до директора на Националната служба за борба с организираната престъпност, директора на Бартекс АД и директорите на двата офиса на Мултигруп в София.


Все пак, г-н Татарчев, не се е стигнало до претърсване...


- Не се е стигнало, но са употребени органи, които нямат работа при извършване на подобно процесуално следствено действие.


Министър Бонев твърди, че баретите са били там, тъй като е имало опасност от укриване на документи.


- Не може да се злоупотребява с този специализиран орган. Неговите задачи са посочени в Закона за МВР и те са ясно определени. Баретите не могат да се използват при такива случаи, а само за борба с терористични действия, за защита на стратегическите, особено важни обекти и за предотвратяване и разкриване на тежки престъпления. Сегашното им включване в акцията е просто едно от безобразията, които не за първи път се вършат с безобразни действия - брутални от страна на този орган, вероятно с изричното указание от министъра на вътрешните работи, и представляват срам за българската държава.


Имате предвид, че баретите и друг път са използвани не по предназначение ли?


- Да, многократно са използвани, и то за случаи, при които после се разбра, че това са явни димки.


Г-н Бонев заяви, че не е законно с резолюция, каквато сте дали, да се отменя вече даденото от прокуратурата разрешение за проверката?


- Това показва още един път колко е правно неграмотен. Прокуратурата действа както с постановления, така и с резолюции. А в случая няма постановление за изземване на тези материали, за които се говори в писмото ни, а писмено указание.


Министър Бонев каза, че ще ви сезира за това, че с осуетяването на проверката е извършено престъпление по чл. 228 от Наказателния кодекс. Сторил ли го е вече?


- Досега не съм сезиран, но вероятно ще се обсъди и въпросът за неговата наказателна отговорност, защото той е злоупотребил със служебните си правомощия...


Изпращайки баретите?


- Именно.


Г-н Татарчев, в печата бе обявено, че сте разпоредили на прокуратурата на въоръжените сили да извърши проверка на случая. Потвърждавате ли тази информация?


- Проверката ще бъде разпоредена в най-скоро време.


С други думи, тя още не е станала факт. Очаквате ли да бъдете сезиран и от Мултигруп, така както обеща Илия Павлов?


- Това са само предположения. Мога да кажа, когато получа съответния сигнал.


Вие слушахте ли интервюто с министър Бонев, излъчено по програма Хоризонт на 26 август?


- Не, не съм го слушал.


Преди време имаше интервю на репортера от БНР Ангел Шойлев с шефа на отдел Следствен Ангел Ганев, в което той нарече Михаил Дойчев заместник-главен прокурор. А в интервюто на министър Бонев, за което говорим, твърдението на г-н Ганев, бе опровергано. Бихте ли ни изяснили поне това положение?


- Г-н Дойчев не е заместник-главен прокурор и ако г-н Ганев е споменал думата заместник-главен прокурор, явно това е грешка на езика.


Г-н Татарчев, бяхте обвинен за разпъването на прокурорски чадър. Нещо повече, министър Бонев нарече поведението на г-н Ганев и на г-н Дойчев раболепно...


- От този човек очаквам всичко да чуя. Просто е обидно за мен да разговарям за него.


Не става дума за него, става дума за институциите.


- Институцията, която ръководи, за съжаление, все още няма кой да я обуздае.


Но вътрешният министър заяви, че ако сега не се предприеме нещо по отношение на двамата прокурори, то след няколко месеца индиректно, визирайки приключването на вашия мандат, все пак ще се вземе отношение по тяхното поведение.


- Той по-добре да помисли за своето положение.


Г-н Татарчев, Илия Павлов твърди, че има доказателства отвън за планирани репресии срещу Мултигруп. Това не е ли достатъчен повод, за да направите някакво проучване, да се самосезирате?


- Това не е достатъчен повод, Илия Павлов трябва да представи съответен сигнал, подкрепен с някаква документация.


Ще дадете ли повече информация как вървят проверките по случая Бартекс?


- Досега не сме уведомени за нищо, което е извършено - нито от НСБОП, нито от полицията. Никакви материали не ни са предоставени.


Опитахме да се свържем с министъра на финансите, но не успяхме да уточним кога точно трябва да ви предаде резултатите от проверката на финансовото министерство по аферата.


- С г-н Радев сме се уточнили - веднага след като бъдат готови и комплектовани книжата, да ми ги предаде.


Вече стана ясно, че и други фирми, които се занимават със захарния бизнес, трябва да бъдат проверявани.


- Такава проверка ще се направи, защото много е съмнителен фактът, че някои фирми се проверяват, а други - не.


Как точно ще процедирате оттук нататък?


- По надлежния ред, определен от закона.


Имате ли някаква предварителна нагласа към кои фирми ще се насочат новите проверки?


- За една от тези фирми имам такава нагласа и няма да бъде простено на никого.


Г-н Татарчев, днес (бел. ред. - 27 август) се очаква да се състои голямото събитие - срещата на Красимир Стойчев с прокурора Михаил Дойчев.


- И аз се надявам, но много не ми се вярва.


И вие ли го очаквате?


- Нали знаете тази приказка...


Ако г-н Стойчев не се появи на срещата, какво ще последва?


- Ако не се появи, ще бъде издирван, ще бъде обявен за национално издирване и рано или късно ще бъде заловен.


Имате ли представа дали той е в България?


- Доколкото зная, в България е, освен ако някой негов височайш покровител не е успял да го преведе през границата, въпреки че има изрична забрана за преминаване на границата от негова страна.


Колко височайш?


- Много височайш.


Колко много?


- Това е публична тайна.


В такъв случай сигурно няма да е проблем да кажем и чия е висшата защита?


- На г-н Бонев и г-н Костов, доколкото ми е известно.


Значи станаха двама височайши?


- Да, единият не е съвсем височайш, той е само изпълнител.


Г-н Татарчев, прогнозирате ли, че случилото се на 26 август в офисите на Мултигруп ще даде повод за нова вълна от нападки между институциите?


- Между институциите нападки няма, има нападки от един самозабравил се, домогнал се до висок пост бивш активен поддръжник на комунистическата власт.


Това е вътрешният министър на страната и в този смисъл как ще се отрази този личностен конфликт, ако смятате, че става дума за такъв, на редовите граждани, които далеч не притежават възможностите на Мултигруп?


- Остава всеки един да прави изводи за себе си, всеки един гражданин, който има малко разум в главата.


Г-н Татарчев, след края на вашия мандат планирате ли, може би след година-две или по-нататък, да напишете една книга и да разкажете някои неща, които може би в момента не могат да се кажат?


- Това ще стане много по-скоро.


Много по-скоро, кога?


- След като ми приключи мандатът.


Имате ли още какво да съобщите - нещо, което ние не успяхме да ви провокираме да кажете?


- Ще ви кажа, че най-после трябва да се сложи край на тези безобразия, защото ние сме все още правова държава, и то държава, която има една демократична конституция.


Проверката по Бартекс ще продължи ли?


- Ще продължи естествено. За съжаление толкова години тя е забавена, и то забавена от тези, които сега се бият в гърдите, които твърдят, че искат да открият нещо. Отдавна е трябвало да се извършат тези неща.


А вие споделяте ли предположението, че в случая става дума за битка за преразпределение на захарния бизнес, чуха се и такива намеци?


- Позволете ми да не отговоря на този въпрос.


Благодаря ви за интервюто г-н Татарчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във