Банкеръ Daily

Общество и политика

Все още не се налага военни да охраняват границата

Към момента не се налага включването на въоръжените сили в охраната на границата. Това обяви служебният премиер Стефан Янев в парламента при изслушването си за готовността и плановете на правителството за посрещане на нова мигрантска вълна и необходимите средства за обезпечаване на дейността на отговорните институции.

Премиерът посочи, че решение за включването на въоръжените сили ще бъде взето, когато ситуацията го налага. Министерството на отбраната има готовност да разположи до 1051 военнослужещи на българо-турската граница при разчет за три ротации по две седмици всяка, каза служебният министър на отбраната Георги Панайотов. Той допълни, че необходимите финансови средства за участието на средно 600 военнослужещи на месец и необходимата техника за усилване охраната на държавната граница до края на годината са в размер на 9 606 000 лв. Министерството няма тези средства и затова Панайотов е изпратил писмо до ресорната парламентарна комисия.

България е евакуирала от Афганистан 27 български и 34 афганистански граждани. Това каза пред депутатите служебният министър на външните работи Светлан Стоев. Ситуацията в Афганистан е крайно тревожна, каза той. Приоритет на властите досега е било извеждането на българските граждани и афганистанските граждани, които са имали принос към българското посолство и мисиите ни. Очакваме 14 афганистански граждани да дойдат по линия на Европейския съюз от т.нар. логистичен хъб от Испания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във