Банкеръ Daily

Общество и политика

Все още не са платени 43-те млн. лв. за машините за гласуване

На изборите на 4 април машини за гласуване е имало в 9400 секции в страната и вече доставените устройства би трябвало да са достатъчни за предстоящия предсрочен парламентарен вот на 11 юли. Ще са необходими обаче още поне 500 устройства, с които да се обезпечи машинното гласуване в чужбина. Това стана ясно от думите на Росица Матева, зам.-председател и говорител на новата Централна избирателна комисия.

В телевизионно интервю тя напомни, че машинното гласуване ще е задължително за секциите с над 300 избиратели.

ЦИК очаква информация от „Информационно обслужване“ в колко секции зад граница са гласували повече от 300 души, за да се изчисли колко машини са нужни за тях, уточни Матева.

По думите ѝ до момента не е платено нищо на доставчика на машините „Сиела Норма“ по договора, сключен с предходната ЦИК за 43 млн. лева. Предстои среща с представители на фирмата, които трябва да представят още документи, поясни говорителят на ЦИК.

Ще бъде направена мащабна кампания в цялата страна с демонстрации как се гласува с машините, също и изчисления колко души гласуват за час машинно, за да се прецени в кои секции ще са нужни повече машини.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във