Банкеръ Daily

Общество и политика

Все още не е установен ръководителят на фабриката за фалшиви цигари в с. Труд

Все още не е известен ръководителят на нелегалното производство на цигари в с. Труд, предстоят процесуално-следствени действия по изясняването на този въпрос, уточниха от спецпрокуратурата на брифинг в Съдебната палата днес. Досъдебното производство във връзка със случая е образувано на 3 юли, като организираната престъпна група е действала от началото на 2019 г. в Пловдив, стана ясно на пресконференцията.

От обвинението отрекоха да съществува някаква връзка между разбитата фабрика за контрабандни цигари в Труд и заводът в Карнобат, който беше разбит при спецоперация през септември миналата година.

На въпрос на "Параграф 22" използвана ли е в разследването информация от чужди служби и от кои конкретно, шефът на сектор "Контрабанда" в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" - МВР Калин Литов отговори, че е използван голям обем информация по случая, включително и от международния обмен. Литов обаче отказа да разкрие повече подробности.

Най-вероятно в събота ще бъдат връчени обвинителни актове на 12-те задържани, разкри Сийка Милева, говорител на спецпрокуратурата. В ареста са четирима българи, 7 украински граждани и един от Молдова. На всички задържани ще бъде повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група и обвинение за производство и разпространение на тютюневи изделия. Ще се поиска и вземането на постоянна мярка "задържане под стража" спрямо задържаните. Още четирима българи се издирват във връзка с разследването, посочи Милева.

По време на операцията са били претърсени 8 адреса, 3 автомобила и едно ремарке. В ремаркето, което се е намирало на паркинг в Пловдив, са открити 960 мастербокса контрабандни цигари.

Фабриката за производство се намира в землището на село Труд. В нея е открита работеща поточна линия, с капацитет 2000 цигари на минута. В завода са открити и 640 мастербокса готова продукция, предназначена за разпространение в страната. Намерени са и 15 кашона с рязан тютюн, по 150-200 кг всеки.

Разследващите са намерили във фабриката и книга, в която е било водено черно счетоводство. От проучването му е станало ясно, че фабриката е бълвала между 185 - 200 мастербокса контрабандни цигари на ден. Щетата за държавния бюджет надхвърля 15 милиона лева месечно, сметна Калин Литов от ГДБОП. Във фабриката е открита и втора поточна линия, която все още не е била сглобена.

Самата постройка е била шумоизолирана, като същинският цех се е намирал в рамките на по-голяма сграда. Фабриката е била снабдена със специални филтри, за да не се усеща аромата на преработвания тютюн, външните тела на климатиците са били разположени вътре в голямата сграда. Във фабриката са били отделени спалня, кухня и фитнес. Работниците не са излизали навън, хранителните продукти ги е набавял роднина на един от задържаните българи, като заявките на работниците са били пускани под вратата на помещението, за да няма визуален контакт между доставчика и поръчващите. Те са се разбирали помежду си с помощта на руско-български речник, който е открит и иззет във фабриката в с. Труд, съобщи Милева.

В землището на село Ръжево Конаре, Пловдивско пък е намерен цех за рязане на тютюн. Сградата му е била маскирана под бали със сено, наредени така, че нищо не е издавало че под тях има постройка. Между балите е бил направен замаскиран проход. На пода на банята е бил открит таен тунел, покрит с плоскости, предназначен за изход на работещите в случай, че полиция разкрие цеха. Тунелът представлява тръба, през която работниците бързо можели да изчезнат с помощта на скейтборд и фенер, разкри Сийка Милева. Заради тежестта на пръстта над тунела, тръбата обаче била запушен в края й и на практика не е можгла да бъде използвана по предназначение, уточни шефът на сектор "Контрабанда". В цеха са намерени машини и барабан, с който е ставало овлажняването и смесването на тютюна. Намерена била и транспортна лента, от която е взет сравнителен материал.

Престъпната група е била строго структурирана и всеки е имал своите отговорности, разкри Литов. След влизането на територията на страната работниците са били транспортирани до фабриката и не са я напускали. Били са предприети и конспиративни мерки за прикриване на дейността, заяви той.

Шефът на Агенция "Митници" Георги Костов разкри, че служителите на агенцията са се включили в последния етап на реализацията. Митничарите са използвали анализ на тенденциите и нивата на незаконната търговия с цигари, изготвен от „Инициатива срещу незаконна търговия". Както е известно, инициативата е съставена от петте големи тютюневи компании „Бритиш Американ Табако“, „Булгартабак Холдинг“, „Джапан Табако Интернешънъл България“, „Импириъл Табако България“ и „Филип Морис България“. Данните от изследването традиционно се съставят по метода "Нилсен" - намерени празни кутии от цигари. В основната извадка на проучването обикновено влизат 20 големи града у нас.

От анализа става ясно, че най-разпространената марка контрабандни цигари е "Роял", с английски надписи. За първи път тази мярка се появява на българския пазар през първото тримесечие на годината. Изяснено е, че тези цигари са произведени във фабрика, намираща се на територията на Босна и Херцеговина.

Според проучването на петте големи тютюневи компании, разпространена е и фалшифицираната марка "Мурати" на компания "Филип Морис". Анализът сочи, че двете фалшифицирани марки съставят 11 на сто от контрабандата на цигари в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във