Банкеръ Daily

Общество и политика

Все още не е ясно при какви условия ще са задължителни маските на открито

До края на деня ще има яснота къде и при какви условия ще бъде задължително носенето на предпазна маска на открито. Експерти от здравното министерство все още прецизират текстовете. Това съобщи пред репортери министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Ангелов няколко пъти спомена, че маските ще бъдат задължителни там, където има риск от струпване на много хора. "Ако си изхвърляте боклука и сте сам от входа до контейнера за боклук, няма да носите маска, но на опашки – за PCR тестове, за нови документи, за магазин – маската ще е задължителна", уточни той.

Днес столичната Регионална здравна инспекция събра във ВМА директорите на всички болници в София. На срещата присъстваха Костадин Ангелов и членове на Националния оперативен щаб.

С 523 заразени за ден София попада в критичната "червена зона" на разпространение на вируса. 

Ще се разкриват допълнителни болнични места във всички структури, ангажирани с лечението на COVID-19, обяви ресорният министър.

"Леглата не са свършили в нито едно лечебно заведение, основният проблем е персоналът – лекари и медицински сестри, които вече са много изморени. Голяма част са позитивни, голяма част са под карантина. Легла ще намерим, апарати ще намерим, хора трудно ще намерим", подчерта Ангелов.

Тежки глоби могат да бъдат налагани на болниците, ако върнат пациент с COVID-19. Тази мярка също е била обсъдена на срещата. Все още се изяснява как ще изглеждат текстовете. Санкциите обаче може да стигнат и до прекратяване на договора с НЗОК, посочи министърът.

Всички директори на РЗИ в цялата страна са с правомощията на здравния министър в налагането на противоепидемични мерки в собствената си област, каза още Ангелов. Така всяка отделна област ще може да въвежда или премахва една или друга противоепидемична мярка. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във