Банкеръ Daily

Общество и политика

Все още не е ясно къде ще се съхраняват машините за гласуване

Все още не е ясно къде ще се съхраняват машините за гласуване, които ще се използват на предстоящия парламентарен вот.

Във вторник стана ясно, че Централната избирателна комисия е уведомена с писмо от правителството, че трябва да намери за своя сметка склад, в който да се съхраняват машините за гласуване, които вече пристигат в страната. Това противоречи на водени разговори с вицепремиера Томислав Дончев и поетия ангажимент от изпълнителната власт ще предостави склад за съхранение и след денят на изборите.

В сряда от ЦИК съобщиха, че сутринта са имали среща с представители на кабинета. От Министерския съвет са водили преговори с фирмата доставчик на машините - "Сиела Норма". Тя щяла да наеме за своя сметка склад, в който да се пазят устройствата докато ЦИК придобие на собствеността върху тях.

Говорителят на ЦИК Таня Цанева съобщи, че все още уточняват условията за това. 

"Към момента има подадени документи на 26 партии и 8 коалиции, но дежурни членове на ЦИК приемат документи на кандидати за регистрация, които пристигнаха малко преди 17 часа", съобщи още Цанева. Тя уточни, че все още не може да се посочи окончателният брой на политическите формации, които ще участват на парламентарните избори на 4 април.

 Днес в 17 часа изтече крайният срок за подаване на заявленията за регистрация на партии и коалиции за участие в предстоящия вот.

От ЦИК вече са дали своите забележки по проекта на протокола за гласуване в условията на пандемия, изготвен от Министерството на здравеопазването. "Когато го получим, надявам се в края на седмицата, ще бъдат дадени указания на районните и секционните избирателни комисии", каза говорителят на комисията пред БНР.

ЦИК изтегля сроковете на консултациите за състава на секционните избирателни комисии с една седмица. Назначаването на членовете на СИК трябва да приключи към 1 март, за да могат да бъдат ваксинирани желаещите членове. 

Цанева посочи, че за СИК са необходими минимум петима членове, а за подвижните избирателни секции и за секциите в чужбина са необходими трима.

От комисията не очакват актуализация на изборния бюджет, но перото медийни пакети е неизвестно, защото не е ясна бройката на партиите и коалициите, които не получават субсидии, и ще се регистрират в ЦИК. Те ще имат право на т.нар. медийни пакети, които са 40 хил. лева за партия и 5 хил. лева за независим кандидат за медийни изяви.

Facebook logo
Бъдете с нас и във