Банкеръ Daily

Окончателно:

Връщат студентите в аудиториите, а учениците - в клас

От 31 май се разрешава присъственият учебен процес на всички ученици. Това гласи заповед, издадена във вторник от министъра на здравеопазването. От същата дата се допуска и провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда.

С друга своя заповед, здравият министър нарежда от 19 май да отпадне забраната за провеждане на присъствено обучение, във висшите учебни заведения.

Това е поредното разпускане на мерките у нас, след като по-рано днес от МЗ издадоха заповеди, с които се позволи спортните състезания да се провеждат при заемане на не повече от 50% от местата за публика, а деца до 5 години ще влизат в България без PCR тест.

Във вторник стана ясно и, че на 19 май около 50 000 абитуриенти ще се явят на първия държавен зрелостен изпит по български език и литература. Доста по-малко е броят на записаните за втората матура по предмет по избор - на 21 май - около 36 000 души. За втора година изпитите ще се проведат със строги мерки за дистанция и дезинфекция. За разлика от миналата година обаче този май изпитният материал няма да бъде намален. Новост т.г. е и възможността на тестовете да се явят и карантинираните ученици, но в отделни стаи.

49 373 ученици са заявили, че ще участват на задължителната матура по български език, показва справка с сайта на МОН. Доста по-малко са подалите заявления за участие във втория изпит по предмет по избор - 36 048 ученици. От тях най-много са избрали матура по английски език - 12 497 души, следват тези, предпочели изпит по биология - 8529 души, по философия - 4782 души, по география - 4534, по математика - 2503, по история - 1086, по физика - 187, по химия - 140 и др. Вместо по предмет по избор пък 13 066 зрелостници ще се явят на държавни изпити за придобиване степен на професионална квалификация.

Тази година дванадесетокласниците, които са под карантина заради болен учител или съученик, също ще могат да се явят на матура, но при определени условия. Те ще са в отделна стая от по максимум 5-ма ученици и пазени от квестори-учители, имунизирани с две дози от ваксина срещу COVID. Указания на здравното министерство предвиждат контактите зрелостници да се придвижват с личен транспорт до училищата, в които ще положат изпит. Според тях РЗИ трябва предварително да информират регионалните управления по образованието кои са карантинираните ученици, както и МВР, че въпросните ученици ще нарушат карантината си в датата на изпита. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във