Банкеръ Daily

Общество и политика

Връщат пътуващите към Гърция, които не са попълнили декларация

Пътуващите към Гърция, които не са попълнили новата онлайн декларация, няма да могат да влязат на територията на страната. Хората ще бъдат проверявани на случаен принцип. 

В неделя стана ясно, че всички туристи ще бъдат задължени да попълват нов формуляр, в който ще се съдържа информация за държавата, от която идват, както и адрес на дестинацията за престой в южната ни съседка. Мярката е част от усилията на гръцките власти за ограничаване на разпространението на коронавируса, предвид факта, че от 1 юли в страната ще заработят всички международни летища.

ФОРМУЛЯРА ПОПЪЛНЕТЕ ТУК

Декларацията трябва да бъде попълнена 48 часа преди пътуването. След това регистрираният получава имейл и код, с който ще може да влезе в Гърция.

Хората, които идват от страни от "червената зона", ще бъдат тествани за коронавирус. На останалите тест ще бъде направен на избирателен принцип. Българските граждани, които пристигат от други европейски страни, също ще бъдат изследвани.

При случай на турист с коронавирус, той ще бъде карантиниран в специален хотел. Разходите по престоя му ще поеме Гърция. Ако обаче стане ясно, че е заразен още на границата, то той ще бъде върнат обратно в родината си. 

Ако се окаже, че пътуващ е попълнил неверни данни в онлайн декларацията си, той ще бъде екстрадиран.

Според гръцките власти ежедневно над 8000 туристи, влизащи в страната, ще се тестват за COVID-19.


Актуална информация за кацащите и излитащи самолети от летище София може да бъде намерена на https://bit.ly/3fXOOzi

Facebook logo
Бъдете с нас и във