Банкеръ Daily

Общество и политика

Връщат парите от таксата "коронавирус", събирана от консулството ни в Хага

Връщат парите за такса "коронавирус", събирана от консулството ни в Хага. Това обяви външният министър Екатерина Захариева.

На 6 април е въведена такава такса от консула Свилен Илиев, но малко от хората са я платили. Потърпевшите трябва да се свържат с външното министерство, за да си получат парите обратно. Досега е ясно, че поне двама души са заплатили исканата сума - един българин и един чужденец. 

Срещу Илиев ще бъде образувано дисциплинарно производство. Той вече е отзован. Таксата е била на стойност 5 евро за български граждани и 10 – за чужденци.

"Очевидно това не е първото нарушение на въпросния консул", посочи външният министър. Тя поясни, че и преди е имало оплаквания от граждани срещу Илиев, но за първи път събира пари.

Той е обяснил, че искал парите, за да изгради с тях предпазни ограждения около консулството. Захариева обаче е категорична, че сградата е ремонтирана през 2019 г., има въведен електронен портиер, увеличени са и гишетата.

Дисциплинарният съвет ще заседава, когато Свилен Илиев се прибере. Според ресорния министър едно от най-големите наказания за един дипломат е предсрочното прекратяване на мандата.

Захариева съобщи още, че от МВнР са поискали от различни държави разрешение български граждани да могат до 15 октомври да се прибират у нас дори и с изтекли паспорти. Някои държави вече са дали съгласието си – Ирландия, Чехия, Великобритания, Турция.

Днес се очаква към страната ни да тръгне автобус, който да прибере групата от 24 българи, които бяха блокирани на 2 круизни кораба в Италия. Осигурен е зелен коридор. Ще се организира полет от Обединените арабски емирства, както и от Кипър. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във