Банкеръ Weekly

Общество и политика

Връщането на вакъфските имоти - връщане на османския правов ред

Храмовете и молитвените домове да запазят държавната си собственост. Тази позиция изказа БСП по повод разгорелите се дебати около искането на Главното мюфтийство за връщане на вакъфски имоти.

"Нашето убеждение е, че всички храмове и молитвени домове на различните вероизповедания, които са музеи или паметници на културата и са с публично-държавна или публично-общинска собственост, те задължително трябва да запазят своя статут", каза членът на партията Велислава Дърева. По отношение на вакъфските имоти тя добави още: "Всички тези въпроси са решени преди сто години с международните договори, които са сключени. Не може по такъв начин да се прави скрит опит за възстановяване на османския правов ред в държавата". Дърева изтъкна още, че цялата публична собсвеност на Османската власт е била трансформирана в държавна такава.

На провелоте се заседание на Националния съвет на БСП е обсъдена и приета декларация "Срещу омразата, за изкуството да живеем заедно". Тя изразява позицията на партията срещу противопоставянето на крайните политически и религиозно провокирани действия в страната. "Една от основните причини за езика на омразата е нежеланието на крайната българска десница да приеме резултатите от последните парламентарни избори. Проводник на този език носят политическите, които са представени в Народното събрание", обясни Дърева , като изтъкна главно ГЕРБ, Атака и ДПС. Членът на БСП изтъкна още, че езикът на омразата постепенно еволюира в политика.

"Отделяме специално внимание на прояви като така нареченият "Луков марш", систематичното оскверняване на паметници на българските антифашисти и на Паметника на Съветската армия. Нашето мнение е категорично в това отношение, че това оскверняване на паметниците е недопустима реабилитация, алиби и прослава на нацизма. Според нас това е обида на обществения морал и съвест. Позицията ни е, че на всички опити за реабилитация на фашизма и антисемитизма трябва да бъде сложен край", категорична бе Дърева .

На съвета е определен съставът на предизборния център на партията, който ще ръководи предстоящата кампания. Утвърдени са и правилата за организацията и дейността на Обединението на жените-социалистки и на Движението на Ветераните на БСП.

Мая Иванова

Facebook logo
Бъдете с нас и във