Банкеръ Daily

Акад. Николай Денков:

Връщането на по-големите ученици в клас не е на дневен ред

Днес в страната са тествани 37 832 ученици. От тях има пет положителни проби за COVID-19 – две в София и по една във Варна, Добрич и Пазарджик. Това обяви министърът на образованието и науката акад. Николай Денков на брифинг, на който беше представена информация от първия ден на тестването на учениците в училищата в 13 области на страната. 

2538 паралелки днес са били в присъствено обучение, от които 1471 в София, добави Денков.

Тествани са 2717 учители, от които шестима дали положителни проби – три във Варна и по една в Габрово, Добрич и София. От тествани 1507 служители непедагогически персонал има три положителни проби – две във Варна и една в София, стана ясно на брифинга.

"Тези положителни проби, колкото и да са нежелани, с това, че са хванати по този начин, ние сме предпазили от заразяване останалите деца и другите колеги в училищната система", посочи образователният министър.

3509 са били доброволците, от които 3271 са родители, уточни той.

Денков съобщи, че днес са доставени допълнителни 86 000 теста. Те ще бъдат разпределени в Пловдив, Бургас, Русе и Враца.

"Цялата идея е, че няма единен ден за стартиране на всички. Както е обяснено в заповедта, това става при три изпълнени условия – налични тестове, родители, които са готови да им тестват децата, и учители и доброволци, които да тестват учениците. Това, че някой не е започнал днес, не е проблем. Това за нас е нов модел, който, ако проработи правилно, може да ни позволи да не връщаме децата в онлайн обучение. Това зависи от начина, по който се реализира самото тестване и доколко добросъвестно се изпълнява то", коментира министърът на образованието и науката.

Според него забавянето на тестовете от доставчика не е било очаквано. Николай Денков поясни, че наличните тестове ще стигнат за месец.

"Оттук нататък родителите могат да подадат по всяко време декларация за съгласие за тестване. Единственото условие е това да е два дни преди връщането на ученика в клас", обясни министърът и посочи, че към момента връщането на по-големите ученици в клас не е на дневен ред. Това вероятно ще се случи, след като пристигне доставка на 1,5 млн. теста и се изготви план, отбеляза образователният министър.

Той съобщи още, че следващото тестване на учениците по график е в сряда. След това тестове ще се направят в понеделник или вторник, в зависимост от ситуацията след изборите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във