Банкеръ Daily

Общество и политика

Връщането на хартиените бюлетини отново удари на камък

И тази седмица депутатите няма да гласуват връщането на хартиените бюлетини. Законопроектът за "смесено" машинно гласуване и вот с хартиена бюлетина влезе в дневния ред на Народното събрание за сряда благодарение на ГЕРБ. Работното време на депутатите обаче свърши и повечето от тях гласуваха "против" удължаването му.

Внесени са два законопроекта за връщането на хартиените бюлетини - на БСП и на ГЕРБ. По предложение на ГЕРБ в дневния ред влезе предложението на социалистите. Причината е, че правилникът на парламента предвижда в първата сряда от месеца в програмата без гласуване се включват точки по предложение на парламентарните групи.

Пленарното заседание приключи в 14 часа. От партията на Бойко Борисов предложиха удължаване на работното време до гласуването на законопроекта за промени на Изборния кодекс, но идеята беше отхвърлена. "Против" и "въздържали се" гласуваха депутатите от "Продължаваме промяната". От "Има такъв народ" се въздържаха. "Демократична България", "Възраждане", както и петима независими и двама от БСП гласуваха "против". "За" бяха от ГЕРБ, ДПС и БСП, но гласовете им се оказаха недостатъчни. 

Това е вторият опит да се вкара законопроектът за връщането на хартиените бюлетини в програмата на Народното събрание. Миналата сряда беше отхвърлено предложението на БСП в програмата да бъде включен проектът им за промени в Изборния кодекс като втора точка, след актуализацията на бюджета. Тогава "за" идеята гласуваха 115 депутати, 115 бяха "против" и един се въздържа. Въздържалият се депутат бе от ПП. "За" гласуваха народните представители от ГЕРБ, ДПС и БСП. "Против" бяха от ПП, ИТН, ДБ, "Възраждане" и независимите депутати. Единственият от социалистите, който гласува "против", бе Крум Зарков. Не беше подложено на гласуване идентичното предложение на ГЕРБ-СДС за изменения в Изборния кодекс.

В края на юни подписка с над 110 хиляди подписа срещу "задължителния машинен вот" бе внесена в деловодството на Народното събрание от членове на Инициативния комитет "Консервативно-патриотично движение". Подписите са събрани за 2 седмици. Ако инициативният комитет не бъде чут от парламентарните групи, ще поиска референдум по темата, за да може да се гласува и с хартиена бюлетина. Сред вносителите на подписката бяха Петьо Блъсков, Петьо Блъсков-младши, Недялко Недялков и Станислав Недков - Стъки. Подписите са събрани с подкрепата на партия ГЕРБ, каза Станислав Недков - Стъки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във