Банкеръ Daily

Илияна Йотова:

Връщаме си държавата и нормалните отношения

"Народ, роден от словото, който носи едни от най-старите държавни традиции, няма как да не върви към светли бъднини. Цялата ни история върви натам. Имаме с какво да се гордеем... Това е празникът, който ни събира най-много, независимо от политическите ни убеждения, от обществото, в което живеем, от това дали сме тук или в чужбина". 

Това каза на 24 май пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова. И допълни, че "будители има във всички години и по всяко време". 

Тя подчерта, че да направим България уютна за живот държава - това е обща задача. 

"Няма как да не забележим, че през последните дни, откакто е служебният кабинет, много неща се променят за добро. Връщаме си държавата, нормалните отношения между институциите, нормалните отношения между управляващите и гражданите. По съвсем различен начин е диалогът между тези две групи - прозрачно, честно, да, трудно е, но хората ще разберат изпълнителната власт", посочи вицепрезидентът. 

По темата за Плана за възстановяване и устойчивост Илияна Йотова обяви: "Европейската комисия работи много интензивно със служебния кабинет и с някои министерства, които са в основата на плана. Служебният кабинет продължи да работи и с експертите, които стоят зад плана... Важното е до края на служебния кабинет планът да бъде изпратен и успешно защитен пред Европейската комисия". 

Според нея при коментарите по темата се пропуска отношението на българските предприемачи към евросредствата. 

"Този план трябва да ги накара да се заинтересуват, да са амбициозни, да правят проекти, чието бъдеще продължава и след края на проекта... Има още какво да се направи по плана. Рамката е отворена и ще има възможности за допълване. Надявам се планът да бъде използван по различен начин, а не както оперативните програми до този момент, при които усвояването доминираше пред развитието", каза още Илияна Йотова. 

Вицепрезидентът изрази оптимизъм, че България ще успее да се изрази правилно и експертно защо е такава позицията ѝ спрямо въпроса с Република Северна Македония. 

"С усилието на Европейския съюз и на двете държави трябва да се намери решение, за да не се заличава паметта нито на България, нито на РСМ... Сигурна съм, че това правителство ще намери добрите послания към европейските ни партньори. Важна е темата за съдбата на хората с български произход, за отношението към тях, за отношението към малцинствени групи. Всичко това трябва да се сложи на масата. Привърженик съм на повече разговори, на повече срещи, но и на изчистване с подписи под документи", обясни тя. 

Йотова посочи, че пътят и на Албания, и на РСМ е в Европейския съюз, а "България трябва да е лобистът за Западните Балкани". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във