Банкеръ Daily

Общество и политика

Временно закрихме Консулството си в Екатеринбург

Министерският съвет взе решение за временно закриване на Консулството на Република България в руския град Екатеринбург, което бе открито през февруари 2016 г., с цел жителите на Екатеринбург и на Свердловска област по-бързо да могат да получават български визи.

Мотивът, който е посочил кабинетът, е свързан с ограничаването до нормални и разумни рамки на руското дипломатическо присъствие в България и с разбирането, че двустранните отношения следва да се основават на реципрочност.

Очакват се реципрочни действия от руска страна по отношение на нейното Генерално консулство в Русе.

Припомняме, че точно преди месец - на 28 юни - премиерът в оставка обяви, че България отзовава 70 руски дипломати, тъй като са били идентифицирани като хора, свързани с руските служби и работещи срещу родината си.

„Всички, които работят срещу интересите на България, ще бъдат отзовани от Българи” - подчерта тогава Петков и поздрави българските служби и Министерството на външните работи, че са си свършили работата. Освен това, още когато бе гласувана оставката на кабинета му в парламента, сред един от "виновниците" за свалянето си, Петков посочи руския посланик у нас - Елеонора Митрофанова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във