Банкеръ Daily

Общество и политика

Временно да се спре финансирането на големите инфраструктурни проекти, призова „Сдружение единение”

"Временно да се спре финансирането на големите инфраструктурни проекти от бюджета, общините да отложат капиталовите разходи, които не се свързани с форсмажорни обстоятелства. Българската банка за развитие да подпомага главно проекти, свързани със здравето на населението и с производството на храни за населението". Това каза пред БНР Георги Георгиев, член на инициативата "Сдружение единение", бивш зам.-министър и началник на кабинета на служебния премиер проф. Георги Близнашки. От сдружението призовават на този етап от кризата да не се взема нов външен дълг, а държавата да се концентрира върху "преживяването на пандемията". Той представи и други предложения на "Сдружение единение".

"Нормално е текущите бюджети на министерствата, без Министерство на здравеопазването и на МВР, да бъдат редуцирани с разумен процент", е една от идеите. От сдружението настояват за засилен парламентарен и обществен контрол върху формирането на потребностите, свързани с кризата, и харченето на тези нови големи кредити, които правителството предвижда да вземе.

Георгиев акцентира и върху необходимост да се обърне внимание на проблемите в енергетиката, тъй като възстановяването на производството ще бъде свързано с цената на електроенергията в периода след пандемията.

„България няма национална доктрина и няма задачи, които държавата би следвало да изпълнява, независимо от политическата конфигурация”, заяви Георгиев и добави, че забавянето на развитието на държавата не трябва да бъде свързано с "не виждане на проблемите на страната и неумение да се организираме като общество".

Facebook logo
Бъдете с нас и във