Банкеръ Daily

Общество и политика

Временната комисия за нова конституция с първо заседание, търси експерти

Десислава Атанасова

Временната анкетна комисия, която ще обсъжда проекта на ГЕРБ за нова конституция, регламентира кой може да прави предложения за експертния съвет към нея. Това се случи след като бяха приети вътрешни правила за комисията по време на първото заседание на новия орган.

Правилата предвиждат предложение за членове на експертен съвет да могат да правят народни представители и парламентарни групи, неправителствени организации и професионалните организации на юристите. Съгласно правилата комисията може да изпрати проекта за нов основен закон до всички заинтересовани стани.

В рамките на обсъждането на вътрешните правила независимият депутат Спас Панчев, който преди седмица напусна групата на БСП, предложи да бъде поканен представител на президентската институция в комисията. Председателят Десислава Атанасова от ГЕРБ му отговори, че не намира текст от вътрешните правила, в който да бъде включено.

"Специално ще изпратя покана при обсъждане на първата кръгла маса или дискусия и конференция към президентската институция за участник", увери Атанасова.

Тя призова депутатите, които не участват във временната комисия, да излъчат експерти в нея. Също така, по думите ѝ, колкото по-сериозно и академично присъствие има, толкова по-ценен и съществен ще бъде дебатът. Атанасова поясни пред журналисти, че другата седмица формално изтича срокът за тези предложения.

До средата на ноември трябва да е известна и позицията на Венецианската комисия за конституционния проект. Докладът на временната комисия трябва да бъде готов до 2 декември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във