Банкеръ Daily

Корнелия Нинова

Временна мярка може да е носенето на маска, но не и данъчните закони

Временна мярка може да е носенето на маска, но не и данъчните закони, хаосът в поведението на управляващите се вижда. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата по промените в Закона за ДДС на първо четене.

"Уважаеми български граждани, кризата с коронавируса води след себе си икономическа и социална криза. В такъв момент на натрупващи се кризи, какво би трябвало да направи едно правителство и едно управление? Стабилност на институциите, сигурност на икономиката, прогнозируемост, яснота какво ще се случва следващите няколко месеца, ако не и години, и да се покаже грижа за хората. Какво наблюдаваме днес от правителството на Бойко Борисов? Няма нещо по-важно в работата на едно правителство и един парламент от приемане на бюджет и данъчни закони, защото те изразяват цялостната политика, т.е. това е въпрос номер едно на парламентаризма и всеки Министерски съвет. Вместо това какво имаме днес. Чухме депутат от ГЕРБ да се дистанцира от Министерския съвет на ГЕРБ и да казва: "Защо да идва тук Министерският съвет, те не са вносители". Следователно Министерският съвет няма никакво значение, тук едни депутати внасят данъчни закони. От вносителите депутати има актьори, но няма нито един от бюджетната комисия", каза Нинова.

Тя изтъкна, че председателят на бюджетната комисия от ГЕРБ Менда Стоянова безпрецедентно отказва да влезе и да води заседанието, а това едва ли оставя у гражданите усещане за стабилност.

Червената лидерка смята, че няма нищо по-нестабилно от това министър-председателят да каже, че въвежда данък, но ако не проработи, ще го махне.

"Още един аргумент внесохте вие днес, като казахте: "Ами това е временна мярка". Временна мярка може да е носенето на маска, но бюджет на държава, данъчни закони, осигуряване на пенсии, внасяне на осигуровки, не може да е временна мярка. Държавата и икономиката имат нужда от сигурност и то дългосрочна, а не от временни промени в данъчни закони в бюджета", категорична е Нинова.

"Прогнозируемост се иска в условията на криза. Какво предлагате вие? Единствената прогноза е от министъра на финансите, който каза, че ако приемете 9% ДДС за определени сектори, то ще се вдигне ДДС на 24% за другите и ще вдигне корпоративния данък. Това е единствената прогноза дадена досега", каза още тя.

Председателят на социалистите уточни и че многократно управляващите са констатирали,че намаляването на ДДС няма да доведе до намаляване на цените.

"Има една стока, при която е гарантирано - при лекарствата. Това е гарантирано, защото те са на регулиран пазар, с регулирани цени", отчете тя, допълвайки, че това е грижа за хората.

Нинова е на мнение, че в залата трябва да присъстват представителите на изпълнителната власт, начело с министър-председателя, с министъра на финансите, с председателя на бюджетната комисия и да се внесе политиката, която се предлага на българския народ и тя да е облечена в ясен план за излизане от кризата. 

"Всичко това, уважаеми управляващи в демократична, правова, парламентарна република се облича във формата, наречена актуализация на Закона за бюджета. Така бихме направили ние. Къде ви е актуализацията на Закона за бюджета?", попита още тя. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във