Банкеръ Daily

Общество и политика

Временна комисия ще разследва за "Росенец" и бездействието на властта

Комисията ще работи в срок от три месеца и бе оглавена от Калоян Янков от "Демократична България", а заместник ще бъде Светослав Колев от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

На първият си работен ден след церемонията в сряда депутатите създадоха временна анкетна комисия за "Росенец" по предложение на  "Демократична България". След дълги спорове  "за" създаването на комисията гласуваха 193 депутати, "против" - 1 и "въздържали се"- 12.

Комисията ще работи в срок от три месеца и бе оглавена от Калоян Янков от "Демократична България", а заместник ще бъде Светослав Колев от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Комисията "Росенец" трябва да установи фактите и обстоятелствата за действията и бездействията на компетентните органи, които е следвало да констатират, преустановят експлоатацията и да премахнат незаконни строежи и обекти на територията на Лесопарк "Росенец", включително и прилежащата й територия. Друга задача ще бъде да проследи  действията на НСО, както и на компетентните органи при и по повод протеста срещу беззаконието в страната на 11 юли 2021 г.

"Временната комисия за целия комплекс беше очаквана с голямо вълнение особено от ГЕРБ, да се надяваме че ще подкрепят.  Но тук е въпросът за бездействието на българските институции”, каза Христо Иванов.

Според съпредседателя на ДБ създаването на комисията не е просто заяждане с почетния председател на ДПС, който „се е оттеглил в една „скромна“ виличка и гледа биокраставици“. „Не може да има частна собственост в морето, това е забележително постижение на паралелната власт“, посочи още Христо Иванов и определи мястото като „анклав в българския законов суверенитет“.

От ДПС заявиха, че ще предложат разширяване на обхвата на комисията и с други случаи.

„Ние сме за разкриването на факти и обстоятелства, но сме против лицемерието“, посочи депутатът Йордан Цонев, според когото, ако бъде проверен само единият казус, това би било проява на двойни стандарти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във