Банкеръ Daily

Общество и политика

Времена комисия ще разследва насилието над протестиращи

Депутатите създадоха временна комисия, която ще разследва всички обстоятелства при използването на сълзотворен газ и употребата на сила и помощни средства от страна на МВР срещу протестиращи граждани по време на протестите на 10 юли и 2 септември миналата година. Комисията ще разследва и прилагането на СРС-та спрямо протестиращи граждани, опозиционни лидери и членове на политически партии от опозицията. Предложението беше прието със 199 гласа "за". Искането на ГЕРБ-СДС - в обхвата на комисията да се включат и действия на протестиращите срещу служители на МВР и незаконни подслушвания от страна на служебното правителство по време на предизборната кампания за 46-ия парламент, беше отхвърлено. 

Комисията ще търси доказателства и ще представи тези, които вече е събрала, каза Николай Хаджигенов от ПГ "Изправи се БГ! Ние идваме". "Да съберем доказателства, да разкрием извършените престъпления, да го направим, забележете, максимално публично, защото това е нещо, което трябва да се знае. Ние дължим това на българските граждани и това, забележете, не е реваншизъм", каза Хаджигенов.

Маноил Манев от ГЕРБ предложи към обхвата на комисията да се включи и установяване има ли посегателства срещу служители на МВР. "Да бъде добавено и дали служебният кабинет приложи СРС-та, незаконно подслушване, защото да видим пък дали служебният министър на вътрешните работи по някакъв начин по време на цялата предизборна кампания не беше използвал незаконни СРС-та, колко те са били законни и по отношение на кого бяха използвани, колко, всички факти и обстоятелства, просто да ги изкараме на бял свят и да я приключим и тази тема", посочи депутатът от ГЕРБ.

Младен Маринов, бивш вътрешен министър в третия кабинет на Бойко Борисов и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС заяви, че не е виждал полицай да бие мирно протестиращ гражданин. Именно Маринов ръководеше МВР по време на летните протести от миналата година. Той изтъкна, че след падането на кабинета "Орешарски" е била създадена комисия със сходен предмет на дейност, която е стигнала до извода, че полицаите са действали съобразно закона, в защита на демокрацията и обществения ред.

"Като бивш полицай, ви казвам, че сме минали през много такива ситуации. И винаги полицията е била използвана за политически цели от тези, които чрез нея са искали да влязат в Народното събрание", каза бившият вътрешен министър.

От ГЕРБ предложиха Младен Маринов да стане член на комисията. Но това предизвика недоволство сред депутатите от останалите парламентарни групи. Кандидатурата на Маринов беше подложена на отделно гласуване и беше отхвърлена. Идеята бившият вътрешен министър да участва в комисия, която разследва полицейското насилие над протестиращи, бе подкрепена само от ГЕРБ и ДПС. В отделното гласуване на предложението от ГЕРБ видяха нарушение на парламентаризма. Тома Биков, който трябваше да влезе в състава на комисията от квотата на ГЕРБ, каза, че оттегля собствената си кандидатура и той и колегите му не желаят да участват в комисията. А групата на ГЕРБ-СДС напусна залата.

В кулоарите на парламента председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова определи случващото се като "поредното дъно, което достигнаха новите варвари в 46-ото Народно събрание". А Томислав Дончев нарече ситуацията "болшевизъм".

Facebook logo
Бъдете с нас и във