Банкеръ Weekly

Общество и политика

Време ли е БСП да напусне парламента?

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, партийният й заместник Кирил Добрев и депутати от левицата участваха в протест срещу правителството пред Министерския съвет в сряда (7 март). Така те откликнаха на призивите на своите симпатизанти в социалните мрежи да излязат на улицата.

Последната (засега) афера с покупко-продажбата на "ЧЕЗ-България" от никому неизвестната до скоро фирма на Гинка Върбанова, в която се забърка и премиерът Бойко Борисов, би трябвало да е капката, която да прелее чашата на българското търпение. В допълнение Борисов успя да предизвика и международен скандал с чешкия си колега, и то по време на нашето председателство на Съвета на Европа.

Като прибавим и огромните скандали около здравната каса, за Истанбулската конвенция, за пограничната ограда с Турция и крамолите от сорта на "Кумгейт" и "Суджукгейт", колкото и смешни да са те, никак не е чудно, че социалните мрежи врят и кипят. Не на шега се пускат мнения дали пък БСП не трябва най-сетне да напусне парламента и да излезе на улицата, за да предизвика предсрочни парламентарни избори. За да спасим каквото е останало от държавата и преди сегашните управляващи да са продали (или откраднали) и последния квадратен метър от нея, обяснява потребител на Фейсбук. Други пък смятат, че ролята на БСП като опозиция в парламента вече е изчерпана и тя няма какво повече да направи там.

Според последните социологически проучвания все повече хора смятат, че трябва да има предсрочни избори. Социологът Живко Георгиев неотдавна по време на кръгла маса на тема: "Идейните, политически и организационни предизвикателства пред БСП", представи изследване, поръчано от левицата. То показва, че при моментната електорална ситуация ГЕРБ имат около 150 000 гласа повече от БСП - или 21.1%, а БСП - 20.1 процента. Тази разлика е преодолима, още повече че се наблюдават симптоми за леко разколебаване в електората на Патриотите, част от избирателите им минават към БСП. Това обаче се балансира от десния електорат и "Воля". А ДПС се стабилизира, подчерта Георгиев. Той прави и демографски разрез на избирателите на ГЕРБ и БСП. Основният стратегически проблем на БСП е застарелият електорат. Партията на Бойко Борисов има повече привърженици сред младите - 4:1 за левицата.

Изследването е правено, преди да се появи скандалната сделка с ЧЕЗ, затова на първо място сред най-непопулярните решения на правителството е Истанбулската конвенция, следват корупцията, вторият лифт на Банско, показността, хвалбите без покритие, неадекватните решения за здравеопазването и т.н. Прави впечатление, че нагласите към правителството стават все по-критични. Все по-голям брой от анкетираните припознават ГЕРБ като корумпирани, налагащи авторитарно управление, провеждащи неефективна здравна политика, назначаващи "калинки", изтъкват се и други белези на неприемливата им политика.

Силните страни на БСП са социална чувствителност, нейната опозиционност, критичност към статуквото, подготвените им кадри, опитът, традициите, сплотените симпатизанти. Но недостатъците на тази партия също не са малко - изглеждат разделени, в конфликт с всички, каращи се помежду си и нямащи съюзници. Левицата е подозирана също, че не се бори ефективно срещу корупцията, както и че има старомодно и тесногръдо мислене. Все повече изчезват проблемите от далечното минало за сметка на по-близкото, смята Живко Георгиев.

С други думи - почва за предсрочни избори има. Въпросът е дали този път БСП ще съумее да си изиграе картите по-добре, дали ще успее да привлече тези 11%, или над 450 000 души (според проучването), които не правят особена разлика между БСП и ГЕРБ и не са решили за себе си кое е по-малкото зло. Те обаче са склонни да дадат наказателен вот.

БСП изчерпа ролята си в 44-ото Народно събрание, смятат други. Според тях вотът на недоверие за корупцията е бил неумело подготвен и проведен от социалистите - не е предизвикал нито скандал, нито трус във властта, не е постигнал целта си. А това показвало, че по този начин левицата не може да предизвика падането на правителството. Като прибавим и факта, че управляващите изобщо не слушат и не чуват аргументите на опозицията, то всякакъв диалог е абсолютно невъзможен. И стоенето на БСП в парламента при това положение става напълно безсмислено и излишно. Депутатите от ГЕРБ гласуват като войници, без да се замислят върху внесено предложение или мотиви, какво остава пък да вникнат в съдържанието и отхвърлят всичко, внесено от левицата.

Ето защо БСП трябва да напусне Народното събрание и да излезе на улицата. Социалистите недооценявали ролята на човешкия фактор, смятат привържениците им в социалните мрежи. Освен това така БСП ще покаже, че може да бъде и ефективна опозиция, не само ефектна - със силни думи и емоции от парламентарната трибуна и създаване на скандали по кулоарите. 

Ако не го направи, то някой друг - например Слави Трифонов и сценаристите му, може да изкарат хората на улицата и тогава за БСП ще остане изборът да свири втора цигулка, да се присъедини, да подкрепя. Което пък ще отслаби позицията й на единствена алтернатива на ГЕРБ.

Някои от пишещите във Фейсбук пък дават за пример "гладната стачка" на 39-ата депутати от Великото народно събрание срещу новоприетата конституция на страната и смятат, че в някои случаи радикалните действия са много по-резултатни и успешни, отколкото парламентарните дебати и опитите за търсене на диалог, особено с "глухонеми".

Ако БСП напусне Народното събрание и излезе на улицата, най-малкото, което ще постигне, е да дебалансира парламентарната аритметика и да затрудни събирането на кворум. Левицата има достатъчно депутати - 80, за да бъде всеки ден кворумът на кантар и да се провалят пленарните заседания. На управляващите ще им бъде много трудно да работят по този начин - независимо "със" или "без" нечий "златен пръст". Ще бъде поставена под съмнение легитимността на вземаните решения и приетите закони. И това ще принуди правителството само да си тръгне, посочват някои от коментаторите във Фейсбук.

Опозицията в парламента обаче очевидно не мисли за по-радикални действия, за да не компрометира председателството на Съвета на Европа, да не се изложим пред чужденците, както ние, българите, казваме. Но и тази теза има своите опоненти. Ролята на европредседателството се надценява, смятат някои анализатори. Ами, те събитията от програмата си вървят - независимо дали левицата е в пленарната зала, или не. Повечето от тях се провеждат извън България. Друг въпрос е, че Бойко Борисов пожертва цял председател на парламента, за да не говори Антонио Таяни пред полупразна зала. Но това се случи най-вече заради страха на премиера от "началниците" му в Брюксел и от това да не се изложи. А, както знаем, на страха очите са големи.

Ако опозицията излезе на улицата по време на европредседателството ни, това едва ли ще впечатли чуждестранните политици, които са виждали какво ли не в собствените си държави. Но премиерът Борисов със сигурност ще се почувства некомфортно, ще се изнерви и паникьоса. А в такива ситуации той прави грешки, които могат да доведат до оставката му. След последните събития обаче няма да е изненада, ако левицата преосмисли действията и поведението си. Пък и хаотичните панически постъпки на Борисов около съмнителната сделка с ЧЕЗ вече достатъчно компрометираха председателството ни.

В крайна сметка действената и ефективна опозиция е по-силна и по-полезна за държавата, обществото и избирателите си, отколкото ефектната такава. БСП трябва да реши каква опозиция иска и ще бъде.

Facebook logo
Бъдете с нас и във