Банкеръ Daily

Общество и политика

Вотът на недоверие към правителството и този път беше неуспешен

Петият пореден вот на недоверие към правителството, внесен от депутатите от БСП, отново беше отхвърлен. 

От 237 гласували народни представители 102 гласуваха "за", 124 - "против" и 11 се въздържаха. Правителството беше подкрепено от 94 депутати от ГЕРБ , 21 от "Обединени патриоти" и един от "Воля". Против управлението на Бойко Борисов гласуваха 77 народни представители от БСП и 24 от ДПС. От независимите депутати 1 беше "за", а 8 - "против".

"Гласувах против вота на недоверие, защото БСП излъгаха хората ,че е заради тях. Правят го заради своята неосъществена лидерка", заяви народният представител от ПГ на ГЕРБ Маноил Манев в отрицателен вот от парламентарната трибуна след гласуването. Изказването на Манев бе прекъсвано с възгласи "Оставка".

Според депутата от управляващата партия Спас Гърневски за лице на "уличния пуч" бил изведен на-големият провал на БСП - "фелдфебел Румен Радев".

Преди началото на гласуването от левицата поискаха в залата да присъства и премиерът Бойко Борисов. Председателят на парламента Цвета Караянчева обясни, че това няма как да стане, защото той още пътува от Брюксел, където беше на срещата на върха за обсъждането на новия бюджет на Европейския съюз. 

"Аз съм спокоен за управлението. Установихме много висок стандарт на управление, какъвто не е имало предишни година", каза правосъдният министър Данаил Кирилов преди гласуването.

По думите на здравния министър Кирил Ананиев служебен кабинет не би могъл да се справи с бюджета на държавата, данъчните закони и всички социални мерки, които са справедливи и се поставят от протестиращите.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева посочи, че може да бъде проведен диалог с онази част от протестиращите, които имат конкретни искания и идеи за бъдещето , но с тези, които просто искат "оставка и метеж", няма какво да се говори. Тя поясни, че до момента такива разговори не са провеждани, но след вота можело да се случат.

Преди гласуването зам.-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков обяви, че ако вотът не мине, от столетницата ще се присъединят към протестиращите. 

Според лидера на НФСБ Валери Симеонов няма основателна причина правителството да подава оставка.

Междувременно към 11 часа беше спряно движението по бул. "Цар Освободител". Втори пореден ден недоволни от кабинета "Борисов 3" се събраха на протест пред Сградата на съединението. А антиправителствените протести в страната продължават вече 13 дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във