Банкеръ Daily

Евелина Славкова:

Вотът на недоверие е обречен на провал

"Вотът на недоверие е давал резултат по-скоро през 90-те години. Това е много силен инструмент на демокрацията и много честото му използване води по-скоро до неговото изхабяване, обезценяване и няма как да сме сигурни, че може да доведе до по-сериозни резултати. Това заяви политологът от изследователски център "Тренд" Евелина Славкова.

Тя припомни, че това четвъртият вот на недоверие, който опозицията внася в Народното събрание за гласуване. И трите до този момент бяха неуспешни. Славкова прогнозира, че БСП и сега няма да постигне успех.

Според политолога има и други аргументи за неуспеха на вота. "Нито една от политическите сили в НС не е готова за избори. Дори на самата БСП й предстои тежка година в контекста на вътрешните избори, които ще претърпи, трябва да си изберат лидер. В момента партията ще бъде много съсредоточена върху изборните отчети по места и кампанията, защото сме убедени, че от страна на вътрешната опозиция в БСП ще има кандидати. Там ще се разгръщат интересни процеси и няма как партията да бъде консолидирана хем да действа по линия на вътрешните избори, хем в посока на предсрочни парламентарни избори", обясни Славкова.

По-малките формации пазят спокойствието на правителството, за да бъдат сигурни, че ще изкарат пълен парламентарен мандат, отбеляза още тя. "Така че по един или друг начин всеки ще крепи статуквото до последно, защото никой не би искал да напусне Народното събрание. Това е тъгата и цинизмът в цялата ситуация. И тук не говорим само за правителството на Борисов, а и за всяко едно правителство, в което всеки се стреми да запази своите позиции, независимо от безобразията, които се случват", смята политологът.

По думите й ДПС като част от опозицията не изненадва със становището си да подкрепи вота на недоверие. Славкова обаче припомни изказването на почетния председател на партията Ахмед Доган, че не е време за предсрочни избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във