Банкеръ Weekly

Общество и политика

Вотът на недоверие девалвира

Срамен вот на недоверие вкара опозицията в парламента седмица преди депутатите да излязат в редовната си месечна лятна ваканция. Не защото провалът в съдебната реформа и вътрешната политика не е сериозен. Не и е крайно нахално да го предложат БСП и ДПС, при положение че докладът на ЕК и критиките в него се отнасят до две години и половина от управлението им. Срамното е, че се случва само ден след като страната беше разтърсена от първия от десетилетия терористичен атентат и това говори за безмерна политическа безпардонност и цинизъм.


Ситуацията с терористичния акт в България е твърде различна от тази в другите европейски страни, пострадали от подобни атентати, за да се направят коректни сравнения с последвалите реакции на опозицията. Жертвите в Бургас са по-малко от тези в Испания и Великобритания, а петима от седмината загинали бяха граждани на Израел. И взривът във влак в Мадрид през 2004 г., в който загинаха 193-ма, предизвика размяна на обвинения между испанските партии. Но там касапницата стана три дни преди изборите. Тогава левицата обвини управляващата Популярна партия, че изпращането на военни части в Ирак е довело до терористичния акт. А десницата обвини социалистите, че се възползват от ситуацията, за да спечелят предстоящия вот, както и стана.


След терористичния акт в лондонското метро на следващата година, убил 57-ина, британците демонстрираха национално обединение, въпреки, че консерваторите свързаха атаката с британската политика спрямо Ирак.


Трагедията в Бургас логично засенчи тежките критики на Брюксел, вложени в доклада. Терористите изместиха акцията и оценката на Европейската комисия вече не беше тема номер едно в информационното пространство. Но да се откажем от вота заради този атентат означава, че той е успял, защото може да измести дневния ред на политиката в България, коментира Лютви Местан от ДПС.


Защо БСП и ДПС не отложиха вота си за след парламентарната ваканция? Политическите партии започнаха твърде често да действат на принципа, на който работят и повечето медии - да яхнат дадено събитие и обществения интерес към него, за да изтръгнат малко червени точки. И се позиционират спрямо него. Да се опитват да изпреварят събитията или да ги променят е бавно и трудно, иска работа... Та опасявайки се, че темата за провала в съдебната сфера няма да е толкова интересна за публиката през септември, когато парламентът ще заработи отново, двете партии се вкопчиха информационния си повод.


Полезно беше за столетницата преди събора на Бузлуджа в събота (28 юли) да демонстрира, че е в състояние, ако не друго, поне да внесе един вот на недоверие, колкото и да е обречен. На неговия фон все пак по-иначе ще прозвучи на историческия връх някоя от вариациите на Много сме, силни сме, пък макар и фалшиво и макар в дует с ДПС. Още повече че след фиаското през април, когато Атака оттегли подписите си и БСП не можа да събере 48 души, та поне да внесе вота за спирането на АЕЦ Белене, това беше направо задължително. Сегашният вот представлява нелошо мобилизационно упражнение в комбинация с вече успешната подписка за референдум за АЕЦ Белене.


Иначе смисълът на вотовоте на недоверие отдавна е подменен. Вместо да бъдат истински опит да се смени правителството и процедура, с която управляващите да се съобразяват, всичко това неотклонно девалвира. Изроди се е в сеир, в който изгубили доверието на избирателите политици упражняват ораторското си майсторство, а придворните шутове на властта й доказват любовта си. Няма никаква причина управляващите да обръщат внимание на кряканията в залата, дори ако се стреснат от възможността да бъдат критикувани, че незачитат ролята на парламента. Подобаващо поведение прояви премиерът Борисов, който в четвъртък на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност запита Цецка Цачева: Още ли сме на власт?


Май никой не беше изненадан, че и петият вот на недоверие беше неуспешен. А БСП и ДПС дори не успяха да накарат всички подписали се за внасянето му да гласуват за изпращането на правителството в историята. Не че е страшно - кабинетът Станишев оцеля при седем вота на недоверие. И това правителство ще оцелее - при толкова и даже при повече. С такава немощна опозиция...

Facebook logo
Бъдете с нас и във