Банкеръ Daily

Общество и политика

Вотът на българите в чужбина потопи ВМРО

Рекорден брой българи в чужбина гласуваха на тези избори. Източник: Фейсбук Радко Шопов

Вотът на българите в чужбина в неделя потопи ВМРО под бариерата. Важно е да разчетем този резултат, коментира  Стефан Манов, зам.-председател на Обществения съвет към Централната избирателна комисия. 

„Мисля, че този път българските граждани извън страната направиха това, което от години смятах, че ще направят – да покажат как се влива в електоралната маса един интересен вот. Мисля, че сме на нов етап в отношенията между българските граждани, живеещи в България, и тези извън нея. Удвои се броят на избирателите по света. Това тъпчене на избирателните права на хората трябва да спре”, каза Манов пред Нова телевизия.

По думите му диференциалният вот неминуемо се отразява върху изчислението на мандатите в парламента.

Над 180 000 българи в чужбина са гласували на изминалите парламентарни избори.  Това е рекорден брой подадени гласове - при сравнение предишният рекорд е бил 153 000 гласа. Още в  ранни зори в неделя се извиха километрични опашки в Лондон, Великобритания, Испания, Франция. Опашки имаше и пред секции в Белгия, Австрия и други страни. 

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" печели категорично вота на българите в чужбина. Над 30 на сто от гласувалите зад граница са подкрепили именно тази партия пред "Демократична България" и ДПС.

Както показват официалните резултати, за вота на българите в чужбина, поместени на сайта на ЦИК, за партията на Слави Трифонов са гласували общо 52 317 души. Това означава, че 30,75% от българите, гласували зад граница, са дали своя глас за "Има такъв народ". По страни: във Великобритания, Испания и Португалия ИТН обира над 40 процента от гласовете на българските избиратели в тях, в САЩ подкрепата за партията на Слави Трифонов е 33,75 на сто, а в Германия - 36,38%.

Втори най-добър резултат на вота в чужбина постига "Демократична България - Обединение" (Да България, ДСБ, Зелено движение) – 17,56 процента. Общо за коалицията са подадени близо 30 хиляди валидни бюлетини, или с около 12 500 по-малко, отколкото за партията на Слави Трифонов.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във