Банкеръ Weekly

Общество и политика

ВОТЪТ Е ВЪЗМОЖЕН, ЗАЩОТО Е НЕВЪЗМОЖЕН

nbsp;


Правителството на Иван Костов няма да падне. Поне не заради искания вот на недоверие от групата на Демократичната левица. Искат вота точно защото са убедени, че няма да мине - твърдят запознати.


Депутати от самата БСП признават, че е въпрос на проста аритметика да се изчисли вероятният резултат от гласуването и че никой от колегите им не си правел илюзиите, че кабинетът ще бъде бламиран. За да се случи това, срещу него трябва да се обявят и депутати от СДС, а засега няма никакви подозрения, че това е възможно. Недоверие на кабинета ще гласуват социалистите и Евролевицата. Останалите опозиционни формации няма да застанат до Георги Първанов.


Ден преди БСП да внесе в председателството на Народното събрание своето искане, СДС вече проведе първите си консултации с останалите членове на управляващото мнозинство - НС и ВМРО, за да получи предварителните им уверения, че няма да се присъединят към

атаките срещу кабинетаСлед като прие клетвите за вярност на партньорите си, премиерът Иван Костов спокойно отлетя за Финландия. След завръщането си в България той се срещна и с лидерите на ДПС. Основната тема на разговора не е бил вотът, а по-скоро по-нататъшното развитие на отношенията между двете партии. Доган отдавна бе обявил твърдата си позиция срещу гласуването на недоверие на правителството. Едновременно с това обаче председателят на движението демонстрира и недоволството си, че връзките между лидерите на двете партии са изпаднали в застой след шумната среща в Стария Пловдив преди два месеца. Така че в края на седмицата за Костов и Доган много по-интересни теми бяха бъдещите им съвместни начинания, отколкото антиправителствената инициатива на социалистите.


Това, което ще се случи в крайна сметка през следващата седмица, вече е познато на публиката и едва ли може да изненада някого. Предстоят бурни дебати за корупцията. Опозицията ще обвинява управляващите, ще изрежда съмнителни приватизационни сделки, ще напомня публикации в медиите, ще призовава морала на депутатите от мнозинството... То пък ще се върне в миналото към дните на червеното управление. Ще събуди спомена за източените банки и големи държавни предприятия, ще върне лентата към изнесените милиони зад граница и ограбените пенсии и за капак, за пореден път, ще се обяви срещу корупцията.


Мотивите, с които социалистите внесоха официалното си предложение в сряда, са достатъчно общи, за да позволят всякакви словесни вариации и едновременно с това да гарантират невъзможността да се стигне до ясни и конкретни обвинения срещу правителството. По думите на заместник-председателя на синята партия Димитър Абаджиев в тях има и недопустимо смесване на компетенциите на изпълнителната и съдебната власт. Например обвиненията към кабинета, че не са разследвани сигнали за корупция, публикувани в медиите.


Отделни политици определят мотивите за гласуване на недоверие на Министерския съвет като

тенденциозно несериозни

Те не са издържани нито юридически, нито икономически, дори нямат достатъчно ясен политически смисъл, коментират депутати. Според тях вотът бил необходим на Георги Първанов най-вече заради конгреса и мотивите са нахвърляни набързо само от немай-къде просто защото започнатото трябва да се довърши.


Накратко, предстои още един работен ден, в който не само 240-те депутати, но и поканените за дебата министри няма да свършат за пет пари работа. Ще търкат с отегчение столовете в пленарната зала и ще се възбуждат от патоса на собственото си красноречие.


Кой ще спечели от целия този нелеп водевил?


В отговора на въпроса не са убедени и самите депутати. По-досетливите от тях прекрасно съзнават, че участието им в подобно представление крие сериозни рискове за бъдещата им политическа кариера.


Но има и такива, които наивно вярват, че дебатът им предоставя прекрасната възможност да демонстрират високо актьорско майсторство от трибуната на Народното събрание, събирайки овациите на публиката. До изборите обаче остава цяла година. Дори и да се намери някой и друг зрител, който да подскочи от възторг, той едва ли ще му държи влага цели дванадесет месеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във