Банкеръ Daily

Общество и политика

Вотът 2 в 1 - забранен за прахосници на време

В утрешния изборен ден (14 ноември) даваме своя вот и за президент, и за народни представители. Ще гласуваме машинно на една от 11 936-е машини, какъвто брой посочиха от ЦИК, че официално ще се използват за изборите.

На сайта на ЦИК имате възможност да се възползвате от симулатора за машинно гласуване, за да се чувствате по-спокойни в деня на вота.

Важно е да знаете, че ако твърдо сте избрали кой ще е вашият президент и кой - вашият народен представител или политическа сила, която искате да видите в следващия 47-и парламент, то ще трябва да натиснете бутона "ИЗБОРИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ И ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ И ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ", който е един от трите избора, които ще ви се появят на началния екран, след като пъхнете картата в машината.

Причината е, че ако изберете само "ИЗБОРИ ЗА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ" и потвърдите избора си, после няма да можете да се върнете назад, за да гласувате за президент. Същото ще се случи, ако сте решили да гласувате първо за "ИЗБОРИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ И ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ", а после за народен представител.

Не можете да минете първо през единия избор, а после през другия. Няма връщане назад! Ще можете да гласувате само за избора, който сте направили първоначално и нямате право втори път да вкарвате картата, за да гласувате и за втората опция. Накратко - програмистите очакват, че потенциалният избирател ще си цени много времето и няма да го прахосва в излишно натискане на бутони.

Ето защо, щом желаете да гласувате и за президент, и за народен представител, избирате общия бутон.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във