Банкеръ Weekly

Общество и политика

Вот и кукери в парламента

Цвета Караянчева и кукерите.
S 250 007c59cd 588b 4bd7 b59a af0f5ce3e177

Новата пленарна сесия на Народното събрание очевидно ще бъде бурна, изпълнена с ожесточени противопоставяния между управляващи и опозиция и нови скандали. Което в известна степен оприличава парламента на безкраен сапунен сериал с кулминационни президентски вета, вотове на недоверие, недоразбрани конвенции, законотворчески недомислици и партийни схватки.

"БСП за България" внесе в деловодството на Народното събрание дългоочаквания вот на недоверие срещу правителството, както беше обещала лидерката Корнелия Нинова в сряда на 17 януари, Антоновден. Той е заради  провала в борбата с корупцията в няколко направления. Мотивите са 10 страници и в тях става дума за НДК, "Кумгейт", "Суджукгейт", оградата по българо-турската граница и други корупционни скандали. "Атакуваме правителството по темите здравеопазване, обществени поръчки, строителство и саниране и контрабандата", заяви Нинова и допълни, че БСП засяга няколко сектора, а конкретиката остава за дебатите и дните преди тях. Под искането са се подписали всичките 80 депутати от парламентарната група на левицата. Разискванията в пленарната зала трябва да се проведат не по-късно от седем и не по-рано от три дни след внасянето на вота, което означава, че  ще бъдат следващия вторник (23 януари) на извънредно заседание.

"Не приемаме вота за саботаж на европредседателството, а за отговор на 83% от българките граждани, които считат, че това е проблем №1", подчерта лидерът на БСП. По думите й борбата с корупцията е проевропейска, а не антиевропейска политика. Попитана дали се чувства уязвима, че и нейната партия ще бъде атакувана по темата за корупцията от представителите на мнозинството, Нинова призна, че и в БСП, но и във всички партии са имали подобни проблеми по време на своите управления. Според нея обаче контраобвиненията "и БСП са корумпирани", са непродуктивни и било крайно време да си стиснат ръцете всички и да предприемат мерки срещу корупционните практики.

Лидерът на социалистите изрази недоволството си и от отхвърленото от мнозинството предложение на БСП за създаване на временна парламентарна комисия по проблемите със санирането. "Защо? Нека да я направим, нека да видим истината, страх ли ви е? Какъв е проблемът?", обърна се Нинова към управляващите.

Отговорът дойде от депутата от ГЕРБ Тома Биков. Той обясни, че се внася вот на недоверие, който е обречен. Според него икономическа обстановка е много добра и не бива трендът да бъде спиран. По думите му една от целите на вота можела да бъде обединение на опозицията. "И тази цел не е постигната. Имаме вот, който щеше да бъде внесен от двете опозиционни партии. Вече е внесен само от едната, а другата с различни мотиви ще гласува против правителството", коментира Тома Биков, визирайки БСП и ДПС. С това изявление обаче на практика той призна, че партията на Веселин Марешки вече не е опозиционна на властта. Промяната в поведението на "Воля" настъпи в края на миналата година.
Биков окачестви вота като лошо отиграно политическо действие, а целта на Корнелия Нинова била да я дават по новините заедно с Бойко Борисов.

И докато опозиция и управляващи даваха изявления пред медиите в кулоарите, поканени от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, пернишки кукери шумно гонеха злите духове от сградата с надпис "Съединението прави силата".

По-рано през деня БСП поиска свикване на извънреден Председателски съвет заради постъпили в секретното деловодство на парламента документи, сочещи, че имало заплаха за финансовата сигурност на страната. В декларация от името на парламентарната група Корнелия Нинова заяви, че трябва да се реши - или документите да бъдат разсекретени, или те да бъдат обсъдени на закрито пленарно заседание. Тя поясни, че заплахата за финансовата сигурност всъщност била заплаха за националната сигурност на държавата.

Нинова обвърза този проблем с вота на недоверие към правителството. За първи път можело да се говори за корупция не в разходите, а в приходите на държавата. Ако хората прочетели засекретените доклади на ДАНС и прокуратурата за информационната система на приходната агенция "Митници", т.нар. БАЦИС, нямало да има нужда изобщо да се водят дебати, за да се доказва корупция. По думите й информационната акцизна система била "пробита" и даже имало заличени и коригирани числа.

Нинова припомни, че на 20 декември с писмо от "БСП за България" са поискали от Главна прокуратура да предостави информация за извършената проверка от Държавна агенция "Национална сигурност" и от прокуратурата в приходните агенции. На 9 януари в секретното деловодство на парламента са постъпили три документа - доклад на ДАНС, доклад на прокуратурата и писмо от финансовия министър Владислав Горанов. "За съжаление, уважаеми колеги, законът ни забранява и ми забранява в момента да си служа с имена на хора, с имена на фирми и с числа за злоупотреби и корупция. Но мога да предоставя информация, че в резултат на тези проверки, на разпити на свидетели и на експертизи е направен извод за заплаха за финансовата сигурност на страната, а оттам и за националната сигурност, от правоохранителните органи на България. Не от опозицията и не само заради вота на недоверие", обяви Нинова. И допълни, че тези констатации били на бюрото на Бойко Борисов от август 2016 година. До момента обаче резултат нямало.
Лидерката на БСП попита дали има покровителство на корупцията на най-високо ниво и защо не са взети мерки. Затова тя поиска дебат в Народното събрание и депутатите след това да решат как да гласуват по вота на недоверие.

След нейните обвинения от ГЕРБ заявиха, че това е поредната политическа димка на БСП. И отрекоха да има какъвто и да е пробив. По думите им, ако има такова нещо, досега е щяло да има образувано досъдебно производство. Депутатите Валентин Николов и Александър Иванов заподозряха, че неслучайно атаката на левицата съвпада с блестящото (според тях) представяне на премиера Бойко Борисов в Европейския парламент. Те обясниха, че ГЕРБ е за разсекретяването на документа, за да се види, че от деветте констатации на ДАНС за слабости осем вече са отстранени и се работи по премахването на деветата. Но не са си направили труда да следят какво се е случило или случва с виновните длъжностни лица.

Междувременно Патриотите се изпокараха заради Истанбулската конвенция. Секретарят на парламентарната група и партиен заместник на Валери Симеонов в НФСБ Борис Ячев обяви в кулоарите на парламента, че "Обединени патриоти" са готови да подкрепят документа, ако се направи нов, подходящ превод. Във вторник стана ясно, че Съветът на Европа готви нов превод, а проблемът е с думата "джендър", която е преведена като "социален пол".  "Знаете, че още когато се заговори за няколкото проблема в Истанбулската конвенция, подозренията бяха, че става въпрос за некоректен превод. Ние и тогава казахме, още преди две седмици, когато този проблем всъщност възникна, че или бихме приели вариант с уточняваща декларация, или по-скоро нов превод", обясни Ячев. "Когато видим новия превод и ако там това, което нас ни притеснява, е изчистено, ще подкрепим. Не виждам причина да не подкрепим", добави депутатът.

По-късно обаче председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров изпрати писмо до медиите, в което излага позицията на "Атака". В нея се казва, че партията му ще гласува "против" ратификацията на Истанбулската конвенция. Сидеров уточнява още, че изразеното мнение на Борис Ячев е в качеството му на заместник-председател на НФСБ и не е официалната позиция на патриотичната парламентарна група. От ВМРО също обявиха, че няма да подкрепят конвенцията.

А като капак на всичко взаимните нападки и обвинения през медиите между хасковските депутати от БСП и ГЕРБ - Елена Йончева и Делян Добрев, за корупция, шуробажданащина и наличието на обвързаност с чужди спецслужби, заприличаха на турски сапунен сериал.

 

 


Обобщението на Борисов пред Европарламента


"Да отговоря на колегите, които ме питаха за корупцията. Корупция има навсякъде. Ние водим огромна битка. И пак ще я свържа със Зелените. Аз съм избиран 10 или 11 пъти, заедно с моята партия, като победители на избори. И от опозиция сме тръгвали, и от нулата сме тръгвали. В София имаше безпрецедентна криза, когато станах кмет. Нямаше завод, нямаше нищо, изхвърляше се в деретата. Сега има всичко, както пише в европейската книга. Е, как като има такава корупция, където казвате, ще има такъв ръст на икономиката, ще има повече инвестиции, ще има този растеж? (б. ред. - ръстът е благодарение на еврофондовете, които обаче се разпределят между близки до властта фирми, а инвестиции просто няма.) Как ще ни избират хората все нас? А мен като полицай ме избраха за кмет на София. От това, което съм правил. И аз ви гарантирам, че така, както сме се заели сега, както с боклука на София, до две-три години ние ще се справим. И ще се справим добре. И с новото законодателство, и с волята, и с вашата помощ и усилия." 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във