Банкеръ Daily

Общество и политика

Вот без невалидни бюлетини и купени гласове? Възможно е!

S 250 cfe6f86f 55db 4fa4 ba2c a9665b680ccd

На частичните местни избори в Благоевград и още няколко малки населени места беше направена репетиция как би изглеждало гласуването с машини в страната на вота на 11 юли. И въпреки че сравнение между национални и местни избори, а още по-малко частични, не може да се прави, все пак се забелязаха някои интересни тенденции.

На частични кметски избори интересът на хората е много по-малък. Първо, защото кметът, който се избира, не е за цял мандат. И второ, защото няма листи с кандидати за общински съветници, които пораждат по-голямата интрига. От тази гледна точка активността от 28% в Благоевград може да се приеме за нормална и не е нужно да се правят драми. Камо ли пък за това да се обвиняват машините за гласуване.

През 2013 г. варненци свалиха Кирил Йорданов с бунт и самозапалване на едно момче, но на частичния вот след това до урните отидоха 25-26 процента. През 2005-та изгряващият политик Бойко Борисов довърши кметския мандат на Стефан Софиянски, като бюлетина пуснаха около 30% от столичани на двата тура. През 2009 г. Йорданка Фандъкова довърши неговия редовен мандат при още по-слаб интерес на софиянци – 23 процента.

По-важното е, че машините почти не затрудняват българските граждани. С други думи,

машинното гласуване работи.

За изненада на някои политически сили, които напоително обясняваха как възрастните хора нямало да могат да упражнят правото си на глас. Напротив точно те се справиха без проблем за разлика от някои млади гласоподаватели.

Най-видимият резултат от предпремиерно гласуване с машини обаче беше, че

за първи път няма невалидни бюлетини.

Нито една! На редовните местни избори през 2019-та невалидните бюлетини бяха 5 на сто. Оставяме настрана малките секции с под 300 души, в които се гласуваше по традиционния начин с хартия. Но и там невалидните бюлетини бяха по една-две или три.

Първо, машината не допуска грешки в гласуването. Тя дава индикации и самото гласуване не може да бъде завършено, ако не е направено както трябва. Избирателят има възможност да повтори вота си, ако първия път нещо е сбъркал, и чак тогава устройството го отчита.

Второ, човешка ръчица не пипа (по Йордан Цонев) при броенето и при съставянето на протоколите. Те се попълваха доста по-лесно, избирателните комисии бяха готови с резултата до часове.

Вероятно законодателят не случайно записа в закона, че разписките, които издава машината и избирателите пускат в специална кутия, няма да се броят ръчно, а ще се взема крайният протокол от устройството. Така няма как купени секционни комисии да увреждат нарочно бюлетини, пуснати за опозиционни партии.

Очевидно ненамесата на членовете на комисиите в отчитането на изборните резултати не устройва управлявалите до неотдавна и те продължават да настояват чрез представителите си в ЦИК машинните разписки да се броят на ръка и да се сравняват с "изплютия" от устройството протокол.

Трето,

отливът на избиратели от ГЕРБ е факт

Но в Благоевград и въобще в Пиринския край положението е доста драматично. Там структурите са доста разбити, а има и лидерски проблеми, след като дългогодишни кметове като Атанас Камбитов и още няколко отидоха при Цветан Цветанов. ГЕРБ няма практика да подкрепя инициативни комитети или чужди кандидати на местни избори, винаги има своя кандидатура. Този път обаче издигна и подкрепи външен човек – Андон Тодоров, бивш шеф на общинския съвет в Благоевград, кандидатирал се от името на различни политически сили, последно от Партията на зелените. Сега той беше подкрепен и от ВМРО (много силни в района), от НФСБ и "Воля". Което прави загубата му още по-знакова.

И все пак оставането му на трето място изненада доста хора. Очевидно за този резултат принос има и засиленото полицейско присъствие в ромските квартали. Завишеният брой патрулни коли там

респектираха дилърите на гласове.

Затова в тамошните секции избирателната активност беше най-ниска, около 15 процента. Нямаше индийски нишки, които по списък да отиват до урната. Или както написа един потребител на Фейсбук: "Предлагане има, търсене има, как да се купи – нема..." . Оказа се, че това уродливо явление купуване на гласове може да бъде пресечено, ако органите на реда изпълняват функциите си съвестно и си вършат работата както трябва, а не служат за "политически чадъри" на "нашите" цигански барони.

При това положение няма и контролиран вот, тъй като няма как избирателят да заснеме с телефона си какво е отбелязал, за да удостовери, че е изпълнил своята част от сделката. Машината не е в тъмна стаичка, а пред масите на членовете на секционната комисия, като те нямат поглед върху екрана й. Но добре виждат действията на гласоподавателя.

И още нещо. След края на изборния ден председателят на Общинската избирателна комисия в Благоевград Йордан Симеонов съобщи две неща. Първо, че гласоподавателите са се справили с машинния вот "учудващо добре". И второ - за първи път няма нито една жалба или сигнал във връзка с нарушения на изборния процес.

Има всички основания да смятаме, че така ще протекат и изборите на 11 юли в цялата страна. И това ще са може би най-честните избори в последните 30 години. Ясно е, че ще има засилено полицейско присъствие около ромските махали и при всички рискови секции. Вече има изработена карта от неправителствени организации къде се намират тези изборни секции, в които избирателите рязко променят вота си на различните избори, очевидно мотивирани от този, който е дал най-много или от някаква заплаха.

Тези мерки

ще редуцират купения и контролирания вот.

Пак НПО-та изнесоха информация, че най-много купуват гласове ГЕРБ и ДПС. Другите партии също, но много по-малко. Е, с последните промени в Изборния кодекс ДПС ще може да компенсира загубените гласове от Северозападна България с такива от Турция (там сега има 112 секции вместо 35 на последните избори).

Голямата драма е за ГЕРБ. Затова нейните функционери, начело с лидера Бойко Борисов, обикалят по партийни събрания в страната и манипулират хората, че софтуера на машините е пипан и че всеки трети или пети глас ще отива за партията на Слави Трифонов за сметка на ГЕРБ. Заканват се и с касиране на изборите, но поведението им е по-скоро шизофренично. От една страна, се опитват да сплашат избирателите и да ги откажат от гласуване, а от друга – ги призовават да отидат и да гласуват, за да покажат, че не се страхуват от устройствата. Като много удобно забравят, че именно ГЕРБ записа в Изборния кодекс машинното гласуване още през 2019 година. То не е въведено нито от президента Румен Радев, нито от служебното правителство. Кабинетът и ЦИК просто изпълняват закона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във