Банкеръ Daily

Общество и политика

Волт ще работи заедно със Зелените в Европейския парламент

Дамиян Бьозелагер

Представителят на Волт – Дамиян Бьозелагер, ще се присъедини към групата на Зелените в Европейския парламент. Решението е било взето след провелото се уникално вътрешно гласуване на членовете на първата общоевропейска партия.

Над 80% от членовете на Волт от всички 31 страни са посочили, че искат техният представител да се присъедини към групата, ръководена от Ска Келер. Втори в своеобразната класация е останал вариантът за партньорство с либералите (АЛДЕ), а третата опцията е била Бьозелагер да остане независим. 

При избора обаче са надделели уверенията на Зелените, че Волт ще има пълната свобода да реализира своите политики и приоритети, заради които са излъчили депутат в Европейския парламент. Освен това на Бьозелагер е предложено участие в ключови комисии като "Конституционни въпроси", "Индустрия, проучвания и енергетика" и "Граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи". По този начин Волт ще получи още по-голяма тежест в новосформирания парламент, на който се пада тежката задача да прокара редица реформи в съюза след тежкия процес на Брекзит.

„Това е фундаментална стъпка преди да създадем собствена фракция през 2024 година. През следващите месеци не само трябва да постигнем изборни резултати на национално и регионално равнище, за да повлияем на промените, но и да покажем, че можем да внесем модерен и иновативен подход към устойчивостта“, заяви лидерът на Волт Европа – Андреа Вензон.

Той добави, че голяма част от политиките им се припокриват с тези на Зелените. Сред тях са инвестиране в зелени инфраструктури, особено в икономически изостанали региони; засилване на бюджета за научни изследвания, чрез които да намерим по-добри решения за изменението на климата; поддържане на устойчиво земеделие и пренасочване на общата селскостопанска политика към по-малки производители, които използват екологични подходи. „Нека покажем на света, че чистата околна среда и споделените икономически ползи могат да вървят ръка за ръка - това е предизвикателството за следващото десетилетие, а Волт е изцяло в него“, заяви Вензон.

"Борбата с климатичните проблеми беше водеща тема на тези евроизбори и аз не съм изненадан, че Волт гласува в посока на Зелените. Това, което на мен ми допада е, че Зелените акцентират на малките биоземеделци и производители, което се връзва с нашите усилия за силен микро и семеен бизнес. Също така свободата, която дават на Дамиян за гласувания, участие в комисии и работа по политиките на Волт, е ключова, за да запази Волт своята идентичност", заяви лидерът на Волт за България Настимир Ананиев.

Групата на Зелените е четвърта по големина в Европейския парламент и наброява 75 души от 16 страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във