Банкеръ Daily

Общество и политика

"Волт" предлага 500 лв. глоба за избирателните комисии при грешки с преференциите

Европейска партия "Волт" предлага въвеждането на 500 лв. санкция за председателите, зам.-председателите и секретарите на избирателните комисии, които не отразяват правилно преференциите. От партията са на мнение, че подобни прояви трябва да носят и наказателна отговорност.

"Това кой ще спечели дадени избори и с колко е ключово за това кой и как ще управлява България. Именно поради тази причина "Волт" има няколко предложения в тази насока", заяви лидерът на партията Настимир Ананиев.

Първата опция, която от партията предлагат, е да се въведат санкции за хората, които си позволяват да не зачетат вота на гражданите. "Волт" изисква глобата трябва да се подложи на дебат и при по-голям обществен консенсус може да бъде увеличена. Освен това за неотразяването на гласове предлагат да се търси и наказателна отговорност от поне 1 месец затвор.

Второто предложение е взаимствано от Ирландия и Англия. Идеята е да се създадат областни преброителни центрове. По този начин ръководството на избирателните комисии нямало да има задължение да брои и оформя протоколи на своя глава. В така наречените центрове ще бъдат монтирани камери, които позволяват преброяването да се следи на живо от всички желаещи.

Ананиев обясни, че тази година са допуснати прекалено много грешки при отчитане на вота. Изчисления на "Волт" показват, че им липсват около 480 преференции само от машинно гласуване и няколко хиляди от хартиени бюлетини.

Те призовават да се промени начинът на преброяване. Ако бъдат създадени областни преброителни центрове, това ще намали членовете на комисиите, което ще доведе до спестяване на средства от държавния бюджет. Освен това в тях трябва да работи професионална администрация, която не бива да е партийно обвързани и да слуша местните феодали, става ясно от думите на лидера.

Целта на "Волт" е да бъде гарантирана прозрачността на избора и да се даде възможност за реална и по-голяма представителност на партиите в местните и европейски нива на управление.

Facebook logo
Бъдете с нас и във