Банкеръ Daily

Общество и политика

"Волт": ДПС се готвят да убият преференциалния вот

На 15 януари Хамид Хамид и Йордан Цонев от ДПС внесоха предложение за промяна на Изборния кодекс. Предлагат да се вдигне изкуствено прагът за валидност на преференциалния вот, обвързвайки го с тежестта на един мандат. За по-голяма конкретика - за да се размести листата за евроизборите ще ви трябва около 130 000 преференции, за парламентарните избори около 17 000 преференции, а за местните избори (в София) около 6 000 преференции, което е невъзможно да се постигне и де факто се убива преференциалният вот, алармира лидерът на Европейска партия Волт – Настимир Ананиев чрез профила си във Facebook.

„Дами и господа от ГЕРБ и Обединени патриоти ще подкрепите ли това предложение?“, пита Ананиев.

Партия Волт категорично се противопоставя на подобни промени в Изборния кодекс. Нещо повече – с предложението на Хамид Хамид и Йордан Цонев виждаме опит да се убие мажоритарния вот и да се гарантира спокойствието в партийните централи, които искат да си осигурят безпроблемно подредбата в листите. От Европейска партия Волт смятаме, че подобни действия дискредитират волята на българските граждани в избирателната система и на демокрацията като цяло.

„Преференциалният вот дава възможност на избирателите да разместят всяка листа и да не се съобразят с партийното подреждане в нея! Европейска партия Волт подкрепя конкуренцията и мажоритарността в изборния процес!“, посочи Настимир Ананиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във