Банкеръ Weekly

Общество и политика

"Воля" разигра цирк в парламента

С циркове в четвъртък (30 ноември) депутатите продължиха с приемането на държавния бюджет за догодина, след като управляващи и опозиция се караха и обиждаха до 3.20 часа предната нощ. Поради това недоспалите народни избраници едва събраха кворум от втория път. В 10 ч., за когато беше насрочено пленарното заседание, се регистрираха едва 105 души при необходими за кворум 121.

Всъщност народните представители  в залата бяха предостатъчно, но БСП и ДПС отказаха да се обозначат чрез системата за гласуване вероятно в знак на протест, защото колегите им от ГЕРБ удължиха заседанието до късна доба предишния ден. Вторият опит за регистрация се оказа успешен благодарение на депутатите от "Воля", които дадоха рамо на мнозинството. Същевременно хората на Веселин Марешки разиграха странен пърформънс. Воглаве с лидера си те влязоха в пленарната зала с медицински маски на лицата. Самият аптечен бос излезе с декларация от името на парламентарната си група и обясни, че са си сложили маски, за да не се заразят от тенденцията да се обижда българският народ. Марешки цитира депутата от БСП Иво Христов, който обяви неотдавна, че 80% от българите са дебили. От това се заразил колегата му от ГЕРБ Вежди Рашидов, който пък преди дни каза, че всички, останали да живеят у нас, не стават и за "чеп за зеле". Последвал го и Слави Трифонов, който в Лондон казал, че в България не са останали хора с морален и качествен капацитет.

След бизнесмена на трибуната излезе заместник-председателят на лявата група Драгомир Стойнев и отправи упрек към председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, че не е спряла цирка на "Воля". "Трябва да знаят къде се намират, тук не им е пазарът, не им е аптеката", възмути се социалистът. По думите на Стойнев избраниците от "Воля" са станали патерица на управлението и спасяват кворума в парламента.

В цирка се включи и народният представител от "БСП за България" Славчо Велков, който си покри лицето с кърпа. След това взе думата и припомни, че само преди няколко месеца Марешки обяснявал как държавата се управлява от три прасета, трима глупаци и трима идиоти. И го помоли да не мери с двоен аршин изказванията на останалите си колеги. "Трябва да забравим за подобно отношение един към друг и да свалим маските", призова Велков. Думите му кой знае защо вбесиха Марешки, а Караянчева призова цялата парламентарна група да свали маските и да продължат гледането на бюджета.

След изказването на Марешки депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов се почувства длъжен да се извини от трибуната в Народното събрание за чепа и зелето. Той обаче се оправда, че след 20 минути говорене се изтървал. След което изпита нужда и да изтъкне колко много е свършил като министър на културата.

По-късно групата на "Воля" даде брифинг в кулоарите. Марешки коментира, че са искали оставките на Вежди Рашидов и Иво Христов заради обидите им към народа, но вече не ги искали. Той отказа да отговори кои са трите прасета, които управляват държавата.

Циркаджилъците на аптечния бос и хората му коментира в кулоарите и  депутатът от "Обединени патриоти" Александър Сабанов. "Смешно е да се явява в парламента с маска. Няма право да си прави реклама на продуктите в парламента и да ползва депутатите за клиповете си. Поради такива сценки рейтингът на Народното събрание е на толкова ниско ниво", констатира патриотът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във