Банкеръ Daily

Общество и политика

"Воля" работи в намален състав

Стефан Августинов (вдясно) дебне от засада за място в парламента

В интересна ситуация изпаднаха депутатите от "Воля". Близо месец парламентарната група на Веселин Марешки работи в намален състав, след като в края на септември Нина Миткова напусна Народното събрание. Оставката й бе депозирана на 28 септември, а ден по-късно гласувана от бившите й колеги. На 3 октомври ЦИК излезе с решение, според което в парламента трябваше да влезе друг кандидат от пловдивската листа на партията - Елена Аксиева. Оттогава досега обаче тя не е положила клетва като народен представител.

Не е много ясно какви точно са намеренията на самата Аксиева. Според надлежния ред, ако тя не желае да стане депутат, би следвало вече да е изпратила уведомление до избирателната комисия и Народното събрание. Но към момента подобно нещо не е получено в нито една от двете институции. Още по-любопитното е, че след изборите през март Аксиева се отказа от депутатстването. Тя водеше листата на "Воля" в Пловдивска област, но на нейно място в парламента влезе Дора Христова. Като причина за отказа си тогава Елена Аксиева изтъкна напредналата й бременност. Запознати твърдят обаче сега пловдивчанката е решила да се възползва от възможността да седне на депутатската банка.

Всъщност в последните дни се появи информация, че клетвата на Аксиева може да се забави още известно време. От "Воля" обяснили, че официалното й полагане не било обвързано със задължителен срок. И теоретично групата можела да продължи да работи в намален състав дори до края на мандата на това Народно събрание

Пред "БАНКЕРЪ" от партията заявиха, че на този етап няма да коментират случая и че решението за Аксиева зависи изцяло от шефа им Веселин Марешки. Ако по една или друга причина тя все пак не пожелае да влезе в парламента, следващия в списъка е Стефан Августинов. Днес той се изявява нещо като говорител на групата и за него се знае, че е един от най-приближените на Марешки. Августинов е член на изпълнителното бюро на "Воля". Освен това ръководеше предизборния щаб за президентската кампания на аптечния бос. Както повечето в партията и Августинов се занимава с частен бизнес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във