Банкеръ Daily

Общество и политика

"Воля" предлага да се забрани продажбата на енергийни напитки на непълнолетни

От партия „Воля“ предлагат енергийните напитки да бъдат забранени за продажба на лица под 18-годишна възраст. Предвижда се продавачите да изискват документ за самоличност, когато има съмнение, че купувачите не са пълнолетни.

Поправките в Закона за здравето са внесени в Народното събрание и предвиждат още енергийни напитки да не се продават в помещения на 50 метра от училищата, с изключение на висши учебни заведения.

В мотивите на законопроекта се посочва, че европейски и национални изследвания доказват, че енергийните напитки се консумират най-вече от деца и носят риск не само за здравето, но и за живота им. Според проучванията концентрацията на кофеин в енергийните напитки може да доведе до пристрастяване и хиперактивност, да насърчи тийнейджърите да опитат и наркотици. Учените твърдят, че рисковете при употреба са свързани и с нежелани ефекти като раздразнителност, тревожност, сърдечни проблеми, увреждания на черния дроб и бъбреците, наднормено тегло, гърчове, припадъци. Има данни за приети деца в болница след прием на енергийни напитки със задух и сърцебиене.

"В България данните за свръхконсумацията на енергийни напитки от деца е от далечната 2010 г. Тогава е установено, че 25 на сто от гимназистите пият повече от 5 енергийни на напитки на седмица. Десет години по-късно, тези цифри със сигурност не са актуални, консумацията е скочила с пъти", подчертават вносителите на предложението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във