Банкеръ Daily

Общество и политика

"Воля" иска образователен ценз и видеонаблюдение на изборите

Веднага след проведения местен вот от опозицията инициираха разговор за промяна на изборното законодателство. На организирана вчера от БСП среща бяха лансирани различни предложения, а от партия „Воля“ вече има внесен проектозакон за промени в Изборния кодекс.

Веселин Марешки, заместник-председател на Народното събрание и лидер на „Воля“, коментира пред БНР, че целта на законопроекта е повишаване на честността и прозрачността на вота, което според партията може да се постигне чрез три лесни стъпки.

Първата е хората без завършено основно образование да нямат право да гласуват. „По този начин неграмотните хора няма да стават жертва на контролиран и платен вот… И да няма такива, които да си нямат и капка представа за кого и за какво гласуват“, аргументира се Марешки. Според лидера на „Воля“ срещу възраженията, че въвеждането на образователен ценз за гласуване отнема конституционни права, има сериозни аргументи.

„Първо, според член 58, ал. 2 от същата тази Конституция, която цитират конкурентите, училищното образование до 16-годишна възраст е задължително… Няма как хора, които не спазват Конституцията в едната част, да твърдят, че много държат да я спазят в друга част“, посочи Марешки.

„Ние не искаме те да не гласуват. Ние искаме да гласуват, но преди това да бъдат така добри да завършат образование“, каза още лидерът на „Воля“. Той добави, че има и други аргументи в подкрепа на предложенията на „Воля“ за въвеждане на ограничения за упражняване на вот.

Според едно от тези предложения, хора, които имат неплатени данъци и осигуровки, също да губят правото си на глас. „Защото ние, гражданите - всеки един гражданин, имаме не само права, но и задължения, сред които е и това да си изряден данъкоплатец и да участваш солидарно в обществения живот", подчерта Веселин Марешки.

Въвеждане на видеонаблюдение по време на броенето на бюлетините и писането на протоколите е третото предложение на „Воля“ за промени в Изборния кодекс. „След края на изборния ден осигурява пълна прозрачност на най-важната част от изборите, а именно броенето на бюлетините и попълването на протоколите и всеки един гражданин ще може през компютъра си да следи какво става във всяка една секция в България и това е най-голямата гаранция за граждански контрол и прозрачност на изборния процес“, поясни Марешки.

„Когато има една камера, пак казвам - включена в края на изборния ден, с което никой не контролира кой е ходил да гласува, кога е гласувал, за кого е гласувал. Свършва изборният ден и камерата се насочва срещу урните и се вижда този, който вади бюлетините, дали драска върху тях, дали ги манипулира, дали ги фалшифицира, дали добавя“, допълни той.

Според него правната комисия в парламента не е достатъчна и е необходимо сформиране на специална временна комисия, която да се занимава с изборното законодателство. В тази комисия трябва да бъдат включени не само юристи, а и различни други експерти като математици, социолози и т. н.

Марешки посочи още, че „Воля“ имат съмнения за коректността на резултатите в някои области и затова са внесли предложенията си за промени в закона за изборите – „за следващите избори процесът да бъде максимално прозрачен“.

Марешки каза още, че парламентарната група на „Воля“ ще подкрепи Бюджет 2020. Той изрази и мнение, че главният прокурор Сотир Цацаров е достатъчно компетентен и би бил силна кандидатура за позицията председател на антикорупционната комисия КПКОНПИ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във