Банкеръ Daily

Общество и политика

Волен Сидеров: Със селски хитрини не се прави голяма международна политика

Цвета Каранчева беше първият председател на българския парламент, който направи изказване пред Федералното събрание на Руската федерация. Това беше първата такава среща на високо ниво в Русия с представители на българския парламент. Така коментира пред БНТ председателят на „Атака” Волен Сидеров току-що приключилото посещение и срещите на Караянчева в Москва.

"От цялата среща имам забележка - докато Караянчева казваше, че Русия трябва да присъства в политиката на Европа, Джема Грозданова от ГЕРБ е гласувала “въздържала се” за връщането на Русия в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Отиваме там да договорим отношения за търговия и туризъм, а в същото време проявяваме селски хитрини. С такива действия не се правят големи политики. Нанасяме щети на България, бидеейки по-католици и от папата", разказа Сидеров.

Той обяви, че ще постави в парламента въпроса за начина, по който българските представители са гласували за връщането на Русия в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Според Сидеров всички български представители без пратеника на „Воля“ са се въздържали при гласуването, което се е провело докато българска парламентарна делегация е била на посещение в Русия. В същото време представителите на Франция, Италия, Австрия, Естония, Швейцария и повечето германски депутати са подкрепили връщането на Русия в ПАСЕ. Сидеров се закани и че ще поиска обяснения във външната комисия на Народното събрание за позицията на българските представители по гласуването.

"Българо-македонската комисия не работи никак. Договорът за добросъседство позволява вкарване на анекс, а ние очакваме управляващите да го придвижат. Очаквам подкрепа на внесения от нас анекс от всички партии. Искаме добри отношения със Северна Македония, но те да са добре регламентирани", коментира лидерът на "Атака".

Той определи като двоен стандарт и отказа на ВМРО да подкрепи внесеното от "Атака" предложение за приемане на анекс към договора за добросъседство между България и Северна Македония, с който да се уреди обявяването на исторически личности или събития за общи, като така да бъдат предотвратени бъдещи недоразумения и спорове.

Председателят на "Атака" потвърди, че партията е за нулева държавна субсидия за партиите и напомни, че той е успял да вкара 21 депутати в Народното събрание и трима евродепутати, в период, в който "Атака" не е имала субсидии. „Партиите могат да съществуват със силни идеи, с убедителност и без държавната субсидии”, заяви Сидеров.

Относно предложението си за забрана на абортите той посочи, че темата трябва да се постави на общественото внимание предвид високият процент на прекъсване на бременност в България и демографската криза. Според него въпросът е достоен за референдум.

Facebook logo
Бъдете с нас и във