Банкеръ Daily

Общество и политика

Волен Сидеров поиска оставката на Валери Симеонов

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров обяви, че партията му остава в управлението независимо дали НФСБ на Валери Симеонов ще напусне властта. "С или без НФСБ ще вървим напред - посочи Сидеров - Важното е да се изпълнява програмата за управление на кабинета"

Той определи като неверни твърденията на вицепремиера Валери Симеонов, че "правтителството се управлява еднолично". По думите му причината за критиките е, че Симеонов или се опитва да извоюва министерски пост или "предотвратява лоша новина" по свой адрес.

"Недопустимо е да си вицепремиер и да излезеш да кажеш, че се управлява еднолично и да рушиш държавността. Какво правиш тогава в това правителство - излизай в опозиция, почвай партизанска война, ако искаш - призова Сидеров - Не може да си играеш със стабилността, имахме огромни трудности да направим тази коалиция"

Сидеров отбеляза още, че самият Симеонов също би трябвало да подаде оставка, след като сигналът му в прокуратурата срещу министъра на туризма Николина Ангелкова не беше потвърден.

Няма да ставам министър, моята роля е по-важна в парламента, категоричен беше Сидеров. До края на тази седмица вероятно няма да станат ясни имената на новите министри, прогнозира още той и отбеляза, че премиерът не бърза с това решение.

Сидеров обяви, че в разговор с премиера, двамата са се обединили около мнението, че начело на МВР трябва да застане човек от системата, който я познава от вътре и ще бъде по-добре приет от служителите.

Вицепремиерът Валери Симеонов ще съобщи в понеделник решението дали партията му НФСБ ще остане или ще напусне управляващата коалиция. Симеонов ще даде брифинг в централата на "Раковски" 134, след като се обяви против оставките на министрите Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев. 

НФСБ вече заявиха, че в парламента ще гласуват против отстраняването на тримата министри, чиито оставки бяха поискани от премиера Бойко Борисов в края на миналата седмица заради трагедията на пътя край Своге, където в автобусна катастрофа загинаха 17 души.  

Партията на Симеонов се обяви против "едноличния стил на управление на Борисов по отношение на кадрите, който не е съгласуван с коалиционните партньори и който е в противоречие с т. 6 от Коалиционното споразумение." Според НФСБ трескавата смяна на ръководни кадри ликвидира държавността и нанася тежък удар върху възможността за изпълнение на коалиционната програма. Нелогичната смяна на министри, заместник-министри и държавни служители създава професионален дефицит и бойкотира изпълнението на програмата.

Очаква се днес Борисов и партньорите му да се съберат на коалиционен съвет, на който да обсъдят рокадите. Преди дни министър-председателят коментира, че тримата министри са от ГЕРБ и не вижда защо трябва да съгласува оттеглянето им от кабинета с Патриотите. Все пак Борисов заяви, че въпросът с евентуалните нови имена в кабинета трябва първо да обсъди с "Обединените патриоти" на коалиционния съвет. Най-вероятно управляващите ще се съберат в късния следобед, тъй като Борисов е на официално посещение в Черна гора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във